Еколого-економічна оптимізація системи управління відпрацьованими хімічними матеріалами поліграфічного підприємства в контексті переходy до циркулярної економіки - Білоусов, Ілля Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У роботі проведено аналіз навантаження ТОВ «MegaPrint». Класифіковано 7 потоків відходів (I–IV класи небезпеки), виявлено порушення нормативів (злив лужного проявника pH 11–13). Порівняльний аналіз із вимогами ЄС (IED 2.0, BAT) показав нормативний розрив в Україні. Доведено, що вакуумна дистиляція забезпечує рекуперацію розчинників з ефективністю 95 % - 98 %. Для очищення стічних вод від іонів металів обрано 8-стадійну технологічну схему. Обрано систему замкненого циклу: 7-потокову схему роздільного збору відходів, вузол дистиляції та цифровий моніторинг на базі Google Workspace. Запропанована система скорочує обсяг відпрацьованого розчинника на 787,2 кг/рік (96 %), а загальні небезпечні відходи – на 44 % - 53 %. Маса викидів ЛОС в атмосферу скорочується на 51,3 кг/рік, уникнуті викиди – 2 362 кг CO2-екв./рік.
Keywords: поліграфічне виробництво; органічні розчинники; важкі метали; фотополімери; рекуперація; управління відходами