Дослідження просторового розподілу потоку разових замовлень на вантажні автомобільні перевезення в Україні. Частина 1. Дослідження потоку разових замовлень у Центральному регіоні України - Красномовець, Євгенія Євгенівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У роботі сформовано та оброблено інформаційну базу разових замовлень на вантажні перевезення, виконано побудову матриць транспортної взаємодії та проведено аналіз інтенсивності вхідних і вихідних потоків. Визначено центри тяжіння транспортних потоків, здійснено ранжування регіонів за рівнем транспортної взаємодії та виконано класифікацію регіонів за принципом «ядро – напівпериферія – периферія». Отримані результати дозволили встановити закономірності просторової організації потоків разових замовлень у Центральному регіоні України, визначити найбільш привабливі напрямки перевезень та оцінити ризики виникнення порожніх пробігів. Встановлено домінуючу роль Київської області як основного центру тяжіння транспортних потоків регіону.
Keywords: вантажні перевезення; логістика; просторовий розподіл; разові замовлення; транспортна активність; транспортні потоки; центр тяжіння; центральний регіон України