Оцінка потенціалу розвитку підприємства автотранспорту в сучасних умовах - Геліна, Альона Ігорівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження — процес оцінки та формування потенціалу розвитку підприємства автотранспорту ТОВ «ТПК «ОМЕГА-АВТОПОСТАВКА». Предмет дослідження — теоретико-методичні засади та практичні інструменти аналізу виробничого, фінансового та ресурсного потенціалу підприємства автотранспортної галузі. Мета роботи — на основі аналізу сучасного стану та наявних ресурсів оцінити потенціал розвитку ТОВ «ТПК «ОМЕГА-АВТОПОСТАВКА» та розробити стратегічні рекомендації щодо його підвищення. Завдання дослідження: 1. Розкрити економічний зміст та складові потенціалу розвитку підприємства. 2. Дослідити особливості функціонування автотранспортних підприємств у сучасних умовах. 3. Визначити методичні підходи до оцінки потенціалу. Методи дослідження. У роботі використано системний підхід, методи порівняння, статистичного та фінансово-економічного аналізу. Наукова новизна отриманих результатів полягає у вдосконаленні методики комплексної оцінки потенціалу розвитку автотранспортного підприємства з урахуванням специфіки дистрибуції автокомпонентів, сучасних логістичних ризиків та можливостей ресурсозбереження. Практичне значення роботи полягає у можливості впровадження запропонованих заходів у діяльність ТОВ «ТПК «ОМЕГА-АВТОПОСТАВКА» для мобілізації внутрішніх резервів, оптимізації персоналу та просторової логістики, що загалом підвищить ефективність функціонування компанії.
Keywords: потенціал розвитку; фондовіддача; фондорентабельнісь; аналіз; інноваційний розвитко