Підвищення зносостійкості пар тертя в гідророзподільниках екскаваторів - Шеховцов, Віталій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі представлені методи дослідження зносостійкості, методи визначення твердості, дослідження хімічного складу матеріалів. Проаналізовані методи підвищення зносо- і корозійної стійкості. Об’єктом дослідження є сталь 38Х2МЮА після покрашення. Мета роботи – дослідити методи підвищення зносостійкості та корозійної стійкості золотникових пар, які використовуються в гідросистемах екскаваторів. Методи дослідження – вимірювання твердості, вимірювання моменту тертя, випробування на зносостійкість на машині тертя СМЦ-2. Експлуатаційні та стендові випробування показали переваги стали 38Х2МЮА у порівнянні зі сталлю 45 після карбонітраціі та покращення. Дані, які отримані в результаті роботи рекомендовано використовувати при виборі пар тертя в гідророзподільниках екскаваторів.
Keywords: екскаватор; гідропривід; золотник; пара тертя; гідророзподільник; знос; зносостійкость; сталь; чавун; захисне покриття; момент тертя; твердість; структура