Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті вул. Полтавський шлях - вул. Холодногірська - вул. Дудинська у м. Харкові - Федоров, Ілля Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єктом дослідження є перехрестя вул. Полтавський Шлях – вул. Холодногірська – вул. Дудинської у м. Харкові. Предмет дослідження — вплив організації дорожнього руху на перехресті на безпеку руху та втрати транспортного часу. Мета — підвищення ефективності та безпеки дорожнього руху на перехресті. Методи дослідження: натурні, аналітичні. Аналіз літературних джерел показує, що найнебезпечнішими елементами вулично-транспортної системи міста є перехрестя. Крім того, взаємодія транспортних потоків різних напрямків на перетинанні в одному рівні спричинює збільшені затримки транспортних засобів.. У роботі проведено аналіз поточного стану функціонування перехрестя та запропоновано змінити параметри світлофорного регулювання на перехресті. Отримані результати: розроблений комплекс заходів щодо поліпшення організації руху на перехресті, результати їхнього впровадження може бути отриманий соціальний ефект від зниження затримок транспортних засобів, втрати часу водіїв і пасажирів.
Keywords: перехрестя; транспортний потік; дорожньо-транспортна пригода; конфліктні точки; світлофорне регулювання