Еколого-економічний ефект впровадження екологічного лізингу для підприємств в умовах сталого розвитку - Шаповалова, Анна Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В роботі проведено аналіз теоретичних основи поняття екологічного лізингу, аналіз світового досвіду та нормативно-правового регулювання в Україні та ЄС, розглянуто екологічні і економічні вигоди підприємств від застосування цього інструменту. Проаналізовано ризики традиційного фінансування екологічних проектів та обґрунтовано доцільність переходу до механізму екологічного лізингу. Представлено методику оцінки еколого-економічного ефекту та проаналізовано впровадження екологічного лізингу на підприємстві. Досліджено перспективи розвитку екологічного лізингу в Україні, можливості інтеграції з міжнародними фінансовими інструментами та вплив на досягнення цілей сталого розвитку.
Keywords: сталий розвиток; екологічний лізинг; еколого-економічний ефект