Спосiб ступiнчатої адсорбцiйної очистки стiчних вод шлаковим сорбентом iз забезпеченням замкненостi циклу оборотного водоспоживання - Хоботова, Елiна Борисiвна; Грайворонська, Iнна Валерiївна (My University, 2014)
Спосіб ступінчатої адсорбційної очистки стічних вод шлаковим сорбентом із забезпеченням замкненості циклу оборотного водоспоживання, який включає подачу металургійного шлаку з відвалу до блока підготовки шлакового сорбенту на попереднє подрібнення, потім через дозатор шлак подають до адсорберів, куди подають і стічні води з підприємства, механічно перемішують пропелерними мішалками, суспензія шлаку, що залишилась, потрапляє на розділення до відстійників, який відрізняється тим, що шлак перед дозуванням хімічно активують реагентом-активатором 0,5 М розчином сірчаної кислоти, що багаторазово використовують для активації порцій шлакового сорбенту, стічні води послідовно піддають очистці в каскаді з трьох адсорберів з відстійниками, в якому очищені води перекачують насосами, потім очищені води з адсорберів і відстійників зливають разом та подають на підприємство в технологічний цикл для замикання циклу оборотного водоспоживання.
Keywords: екологiя