Формування стратегії диверсифікації діяльності підприємства в умовах нестабільного ринкового середовища - Блудова, Ірина Сергіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні засади диверсифікації діяльності підприємств та систематизовано сучасні підходи до формування стратегій диверсифікації. Розроблено модель формування стратегії диверсифікації АТП в умовах нестабільного ринкового середовища. Проведено аналіз та стратегічну діагностику АТП, оцінено передумови диверсифікаційного розвитку. Удосконалено методичний підхід до оцінювання диверсифікаційного потенціалу шляхом розроблення інтегрального індексу диверсифікаційного потенціалу (IDP), який враховує ресурсну, фінансову, кадрову, ринкову, управлінську та інноваційну складові. Обґрунтовано вибір стратегічних напрямів диверсифікації та сформовано проект реалізації стратегії диверсифікації підприємства та систему ключових показників її моніторингу. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – реалізація запропонованої стратегії диверсифікації сприятиме підвищенню фінансової стійкості підприємства та зміцненню конкурентних позицій АТП в умовах нестабільного ринкового середовища.
Keywords: диверсифікація діяльності; стратегія диверсифікації; диверсифікаційний потенціал; інтегральний індекс; swotаналіз; tms; складська логістика; ринкове середовище