Проєктування будівельного гідравлічного екскаватора 4-ї розмірної групи, оснащеного ковшем підвищеної планувальної спроможності - Безкоровайний, Євген Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єктом дослідження є будівельний гідравлічний екскаватор 4-ї розмірної групи, оснащений ковшем підвищеної планувальної спроможності. Мета роботи – проєктування будівельного гідравлічного екскаватора 4-ї розмірної групи з ковшем підвищеної планувальної спроможності з метою підвищення продуктивності, точності планування поверхні та ефективності виконання земляних і планувальних робіт. Метод дослідження – аналітично-розрахунковий із використанням інженерних методів аналізу конструкції екскаватора-планувальника, визначення параметрів робочого обладнання, розрахунку дотичних зусиль на ріжучій кромці ковша, реактивних зусиль у гідроциліндрах, навантажень на робоче обладнання та продуктивності машини. Відмінністю дослідження є обґрунтування проєктування робочого обладнання екскаватора з ковшем підвищеної планувальної спроможності, що забезпечує покращення якості планування поверхні, підвищення ефективності взаємодії ковша з ґрунтом і розширення функціональних можливостей базової машини. У роботі розглянуто загальні відомості про екскаватор-планувальник, основні напрями розвитку робочих органів екскаваторів, характеристику розроблюваного середовища, особливості сили різання складними ножами і ковшами та умови їх взаємодії з ґрунтом. У розрахунковій частині визначено лінійні та масові характеристики проєктованого екскаваторного обладнання, дотичні зусилля на ріжучій кромці модернізованого ковша, реактивні зусилля в нерухомих гідроциліндрах, максимальні навантаження на робоче обладнання типу «зворотна лопата», а також продуктивність екскаватора з модернізованим ковшем. Робота виконана в повному обсязі, містить усі необхідні розділи: вступ, аналіз інформаційних джерел, розрахункову частину, економічну частину, розділ з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях, висновки, перелік посилань і додатки.
Keywords: будівельний гідравлічний екскаватор; екскаватор-планувальник; 4-та розмірна група; проєктування; робоче обладнання; ківш; ріжуча кромка; ґрунт; гідроциліндр; продуктивність