Автомобільний двигун потужністю 50 кВт на базі двигуна 4Ч 7,5/7,35. Частина 1. Покращення паливної економічності двигуна з іскровим запалюванням - Бондаренко, Микита Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі бакалавра спроектовано двигун з іскровим запалюванням потужністю 50 кВт. У цій роботі обґрунтовано параметри, які використовуються для розрахунку індикаторних та ефективних показників двигуна та побудови індикаторних діаграм. Також розраховано динамічний розрахунок та розрахунок деталей на міцність. У Спеціальній частині розглянуто методи покращення паливної економічності двигуна, а саме: впровадження циклу Аткінсона для двигуна, що працює за циклом Отто, адаптація двигуна до зміни фаз газорозподілу та зниження потужності. Проведено оцінку економічного ефекту від експлуатації двигуна, що працює за циклом Аткінсона, у порівнянні із двигуном, що працює за циклом Отто. Розглянуто безпеку життєдіяльності людини на двигунобудівному підприємстві під час процесу відлиття деталей та виготовлення двигуна.
Keywords: потужність; покращення паливної економічності; двигун з іскровим запалюванням; економічний ефект