Фазовий склад i властивостi МДО-покриттiв на титанових сплавах - Субботіна, В. В.; Соболь, О. В.; Subbotinа, V.; Sоbоl, O.; Субботина, В. В.; Соболь, О. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
У роботі досліджено структуру та властивості покриттів на титанових сплавах ПТ-3В і ВТ3-1, сформованих в електролітах різних типів (з додаванням КОН, NaAlO2, NaОН, (NaPO3)6, Na2SiO3) в анодно-катодному режимі методом мікродугового оксидування (МДО). Продемонстровано, что досягти високої твердості 9000-11000 МПа можливо за умови використання алюмінату натрію (NaAlO2) як складової електроліту. Фазовий склад такого покриття містить анатаз, рутил і титанат алюмінію. Використання МДО-оброблення титанових сплавів дозволяє зменшити коефіцієнт сухого тертя в системі «ВТЗ-1-СЧ20» до 0,1.
Phase composition and properties of mao coatings on titanium alloys
Фазовый состав и свойства МДО-покрытий на титановых сплавах
Keywords: титановий сплав; мікродугове оксидування (МДО); фазовий склад; товщина покриття; мікротвердість; коефіцієнт тертя; titanium alloy; microarc oxidation (MAO); phase composition; coating thickness; microhardness; coefficient of friction; титановый сплав; микродуговое оксидирование (МДО); фазовый состав; толщина покрытия; микротвердость; коэффициент трения; 669.295.539.121; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.90.0.56