Удосконалення організації нерегулярних пасажирських перевезень автобусами ПП «ФІРМА «СОТІС» з м. Павлоград до м. Рів’єра Опатії - Зима, Єлізабета Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес перевезення пасажирів у міжнародному сполученні м. Павлоград - м. Рів’єра Опатія автобусами ПП «ФІРМА «СОТІС». Мета роботи – удосконалення організації нерегулярних пасажирських перевезень на маршруті м. Павлоград - м. Рів’єра Опатія автобусами ПП «ФІРМА «СОТІС» за рахунок впровадження ефективних технологічних рішень. Метод дослідження – аналітично-практичний, математичний. В результаті аналізу літературних та Інтернет-джерел встановлено, що найближчі 10 років важливим напрямком у розвитку пасажирських перевезень буде Центральна Європа, адже сьогодні обсяг перевезень у цьому регіоні досягає 14 %. На сьогодні не існує прямого сполучення між м. Павлоград до м. Рів’єра Опатії. Існуючі варіанти пасажирських перевезень по м. Павлоград-м. Рів’єра Опатії проходять через Умань та Київ, тому запропоновано маршрути Павлоград –Умань-Чоп-Загреб-Рів’єра Опатії та Павлоград-Київ-Чоп-Загреб-Рів’єра Опатії які задовольняють потреби мешканців Павлограду та проміжних міст та сел, сполучаючи м. Павлоград та м. Рів’ру Опатію прямим шляхом без пересадок. Для роботи на цих маршрутах доцільно використовувати автобус Mercedes-BenzO 350 (Tourismo). Розраховані ТЕП, розроблено місячний графік роботи для двох водіїв, розклад знаходження рухомого складу на лінії. Отримано можливе значення соціально-економічного ефекту від запропонованих заходів у розмірі 6338,97 грн. Сфера застосування: пасажирські підприємства автомобільного транспорту. Керівництво ПП «ФІРМА «СОТІС» прийняло до розгляду питання щодо впровадження результатів дослідження в IIІ кварталі 2024 р.
Keywords: нерегулярні перевезення; маршрут; міжнародне сполучення; пасажиропотік; водій; ефект; витрати