Вплив вакуумно-плазмових покриттів на ефективність роботи ріжучого інструменту - Чеботарьова, Ангеліна Андріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Метою кваліфікаційної роботи є вивчення ролі тонкоплівкових вакуумно-плазмових покриттів при їх нанесенні на керамічні пластини на основі оксиду алюмінію, а саме систем Al2O3 + SiC та Al2O3 + TiC. Вирішено завдання з оцінки трансформації мікроструктури та характеристик поверхневого шару при нанесенні алмазоподібних (DLC), TiZrN та TiCrAlN покриттів. Виконано оцінку впливу змінених властивостей поверхні на реальну працездатність інструменту. Проведено порівняння після випробувань на фрезерування загартованої підшипникової сталі для верифікації теоретичних моделей. Визначено, що найкращий результат реалізовано у покриття TiZrN. Час роботи до в ідмови з ріс у 1 ,8 р аза п орівняно з к ерамікою б ез п окриття. У алмазоподібного покриття (DLC) довговічність зросла у 1,5 раза. Найнижча ефективність у п окриття T iCrAlN. Показники с тійкості зросли лише в 1,1–1,3 раза, що корелює з результатами попередніх тестів на адгезію та тертя. В кваліфікаційній роботі показано, що загальне підвищення довговічності є прямим наслідком описаних змін властивостей поверхневого шару, покращення міцнісних характеристик та формування сприятливої мікрогеометрії різальної кромки.
Keywords: вакуумно-плазмові покриття; тонкі плівки; кераміка; ріжучий інструмент; ріжучі пластини; зносостійкість; характеристики міцності; дефекти поверхні; абразивна обробка