Методи і технології оцінки зчіпних властивостей дорожніх покриттів в складних погодних умовах - Ганжа, Богдан Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В роботі був виконаний аналіз приладів для визначення коефіцієнта зчеплення колеса автомобіля з покриттям автомобільних доріг, а також прилади для оцінки параметрів шорсткості покриттів автомобільних доріг. Також наведені результати виконання таких оцінок на різних ділянках автомобільних доріг. Виконаний всебічний аналіз різноманітних факторів, що впливають на зчіпні властивості дорожніх покриттів. В реальних умовах експлуатації найбільш важливим може бути нерівномірність розподілу коефіцієнта зчеплення або шорсткість покриття, яка здатна забезпечити зчеплення в несприятливих погодних умовах. Запропоновані заходи з покращення зчіпних властивостей дорожніх покриттів в складних погодних умовах.
Keywords: коефіцієнт зчеплення; шорсткість дорожніх покриттів; міжнародний індекс зчеплення; дорожні умови; макрошорсткість; мікрошорсткість