Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті вул. Гвардійців-Широнінців – вул. Валентинівська м. Харків - Марченко, Руслан Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об`єкт дослідження: дорожній рух на регульованому перехресті. Предмет дослідження: схема організації дорожнього руху на перехресті вул. Гвардійців-Широнінців – вул. Валентинівська. Мета роботи: підвищення ефективності організації та безпеки дорожнього руху за рахунок зміни схеми пофазного роз`їзду. Метод дослідження: аналітичний, натурні спостереження транспортних і пішохідних потоків. Отримані результати: розроблено трифазну схему пофазного роз`їзду з виділенням окремої фази для лівоповоротних потоків. У зв`язку з впровадженням трифазної схеми світлофорного регулювання затримки транспортних засобів збільшилися, але отримали на 98 % зменшення ступеню небезпечності перехрестя. Рекомендації по впровадженню: для можливості впровадження трифазного режиму регулювання необхідно розширення проїзної частини на підходах до перехрестя по вул. Гвардійців-Широнінців та облаштування острівців безпеки на всіх підходах до перехрестя.
Keywords: дорожній рух; дорожньо-транспортна пригода; перехрестя; світлофорне регулювання; метод конфліктних точок