Роль гарантій походження для конкурентоспроможності національних відновлювальних джерел енергії - Мамаєв, Ілля Олександрович; Mamaiev, Illia (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2025)
У тезах розглянуто значення гарантій походження для виходу українських відновлюваних джерел енергії на ринок ЄС. Досліджено ключові юридичні бар’єри та заходи, що вживаються для їх усунення. Наголошено на ризиках CBAM для конкурентоспроможність національних виробників, негативному впливу обмеження довгострокових прав на перетин міждержавних перетинів, а також на необхідності врахування тенденції до розширення вимог щодо гарантій походження (часової й географічної деталізації).
The role of guarantees of origin for the competitiveness of national renewable energy sources
Keywords: енергетичний ринок; зелена енергетика; електрична енергія; міждержавний перетин; механізм вуглецевого коригування імпорту (CBAM); energy market; green energy; electricity; cross-border transmission; Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM); 10.37772/978-617-7806-65-2