Технічне вдосконалення козлового грейферного крана на основі впровадження балок коробчастого перетину зменшеної маси - Куля, Іван Леонідович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єктом кваліфікаційної роботи є козловий грейферний кран вантажопідйомністю 10 т, а метою роботи - вдосконалення конструкції головної балки коробчатого перетину довжиною 32 м для зниження її металоємності. У роботі здійснено комплексні розрахунки основних механізмів крана, грейферного пристрою та проведено аналіз міцності запроєктованої металоконструкції. Окрему увагу приділено питанням безпеки експлуатації та електробезпеки обладнання, а також обґрунтовано доцільність впровадження розроблених рішень через визначення інтегрального економічного ефекту.
Keywords: козловий кран; грейфер; головна балка; мостовий проліт; жорстка опора