Автомобільний дизель номінальною потужністю 85 кВт на базі двигуна 4ЧН 8,8/8,2 з центральним упорскуванням палива. Розробка конструкції поршня з симетричною камерою згоряння під центральне упорскування палива - Сорокіна, Валерія Юріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження – новий автомобільний дизель 4ЧН 8,8/8,2 другого номіналу потужності. Другий номінал потужності відрізняється від першого її збільшенням на 15–20%, а саме від 74 кВт до 85 кВт. Новий дизель розробляється за безпосередньою участю кафедри двигунів внутрішнього згоряння ХНАДУ і базується на науково-технічних рішеннях та елементній базі вже відпрацьованого дизеля 4ДТНА1. Двигун отримав вищі показники ефективності завдяки новій схемі сумішоутворення з чотириклапанною головкою циліндрів та центральним упорскуванням палива. Мета роботи – проєктування малолітражного автомобільного дизеля 4ЧН 8,8/8,2 другого номіналу потужністю 85 кВт з розробкою конструкції поршня з симетричною камерою згоряння під центральне упорскування палива, що забезпечить підвищення показників ефективності двигуна та зниження рівня екологічних показників і витрати палива. У роботі розроблено проєкт автомобільного дизеля 4ЧН 8,8/8,2 другого номіналу потужністю 85 кВт на базі двигуна 4ДТНА1 із застосуванням чотириклапанної головки циліндрів та центрального упорскування палива у циліндр. Під таку схему розроблено поршень з симетричною камерою згоряння. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна на режимі номінальної потужності, динамічний розрахунок та розрахунок на міцність деталей поршневої групи. Наведено економічне обґрунтування необхідності створення саме такого дизеля, а також розглянуто питання безпеки під час його випробувань.
Keywords: дизель; тепловий розрахунок; динамічний розрахунок; міцносний розрахунок; центральне упорскування палива; симетрична камера згоряння; економічне обгрунтування; охорона праці