Віртуальна лабораторія для дослідження динамічних об’єктів - Добрянський, Роман Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт кваліфікаційної роботи – процес практичної підготовки здобувачів вищої освіти з дисципліни «Теорія автоматичного керування». Предмет роботи – віртуальна лабораторна робота з дисципліни «Теорія автоматичного керування». Мета роботи – підвищення ефективності практичної підготовки здобувачів вищої освіти з дисципліни «Теорія автоматичного керування». Кваліфікаційна робота магістра присвячена створенню віртуальної лабораторної роботи з дисципліни «Теорія автоматичного керування» для дослідження динаміки систем з різними регуляторами. На підставі аналізу програмних засобів, що зручно використовувати для створення віртуальних лабораторних робіт з теорії автоматичного керування обрано пакет прикладних програм MATLAB. У якості теми віртуальної лабораторної роботи обрано дослідження ПІД-регулятора та його варіантів. У якості об’єкта керування обрано двигун постійного струму. Розроблено вимоги до віртуальної лабораторної роботи. Розроблено графічний інтерфейс користувача для віртуальної лабораторної роботи, що дозволяє досліджувати динаміку двигуна постійного струму без регулятора, з П, І, Д, ПІ, ПД та ПІД-регуляторами, причому є можливість встановлювати значення коефіцієнтів регуляторів як в ручну, так й здійснювати автоналаштування. Графічний інтерфейс упаковано у виконуваний файл, що дозволяє виконувати лабораторну роботу на комп’ютері без встановлення MATLAB.
Keywords: віртуальна лабораторна робота; ПІД-регулятор; двигун постійного струму; MATLAB; графічний інтерфейс користувача