Дослідження системи вуличного паркування в центральній частині м. Харків - Гнатушок, Дмитро Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – ділянка вулично-дорожньої мережі міста. Мета роботи – зменшення часу проїзду по ділянці вулично-дорожньої мережі центральної ділової частини міста за рахунок раціонального розташування припаркованих транспортних засобів на проїзній частині. Метод дослідження - аналітичний, експериментальний. Проведено аналіз проблем паркування в центральній діловій частині міста, досліджено способи паркування на проїзній частині; запропоновано методику визначення максимальної кількості автомобілів, яку може розмістити вулично-дорожня мережа міста під паркування. Апробація методики дозволила встановити кількість автомобілів, які можуть бути розміщені в залежності від способу паркування на проїзній частині об’єкту дослідження та за допомогою програмного забезпечення PTV VISION® VISUM обрано оптимальний варіант, виходячи з мінімальних витрат часу руху транспортних засобів. Отримано соціальний ефект, який полягає в зменшенні витрат часу руху по вулично-дорожній мережі на 2,75 % з частковою забороною паркування на досліджуємій ділянці в Київському та Шевченківському районах м. Харків. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження - запропоновані практичні рекомендації з розташування транспортних засобів на вулично-дорожній мережі міста можуть бути прийняті керівництвами Департаменту територіального контролю та земельних відносин та Департаменту інфраструктури в м. Харків для розгляду на предмет впровадження.
Keywords: центральна ділова частина міста; організація дорожнього руху; вулично-дорожня мережа; проїзна частина; спосіб паркування