Теоретико-методологічні засади антикризового управління автотранспортним підприємством - Шершенюк, О. М.; Shershenyuk, Olena (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Сучасний стан більшості суб'єктів господарювання в Україні фахівці визнають як кризовий. Розвиток кризових явищ і зацікавленість держави в максимальному збереженні підприємств, які мають необхідний потенціал виживання та є стратегічно важливими для країни в цілому, зумовили виникнення та поширення нового для України, специфічного за своїми завданнями й функціями виду управління – антикризового. Автотранспортні підприємства відіграють важливу роль в економічному та соціальному секторах будь-якої економічної системи, їх кризовий стан безпосередньо проецирується на національні економічні інтереси. Зміна наукових поглядів на підходи до розробки критеріїв управління підприємств транспортної галузі, вплив зовнішнього середовища, що характеризуються зміною показників, які зумовлюють їх системну стійкість, стають у підґрунті формування нових теоретичних засад антикризового управління. В статті проведено дослідження теоретико-методологічних основ антикризового управління. Вивчення вітчизняних наукових джерел дозволяє констатувати присутність в економічній думці наступних тенденцій: по-перше, немає єдності у баченні сутності даної економічної категорії, і, відповідно, не чіткою видається функціональна структура антикризового управління, його місце та роль в системі менеджменту; подруге, спостерігається поширення тенденції «універсалізації» антикризового менеджменту, і, таким чином, порушується його самостійність серед інших систем, концепцій, методів та підходів до управління. В результаті проведеного дослідження розкрито багатоаспектність антикризового управління підприємством та здійснено систематизацію підходів до тлумачення сутності антикризового управління на основі зазначених груп критеріїв. В результаті чого сформульовано дефініцію сутності антикризового управління, яка дозволяє охопити варіанти структурно-функціональної реалізації моделі антикризового управління за ознаками виділених критерійних груп. Необхідно відзначити, що уточнення і розуміння сутності антикризового управління дозволить розробити дієвий механізм виводу підприємства або з передкризового, або з кризового становища, а це, в свою чергу, істотно позначиться на оздоровленні економіки країни в цілому.
Theoretical and methodological principles of crisis management of the trucking companies
Keywords: автотранспортне підприємство; антикризове управління; процес управління; принципи управління; системний підхід; trucking enterprise; crisis management; process management; management principles; systems approach; 658.15