Модернізація механізму повороту автогрейдера - Попов, Владислав Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження – конструкції автогрейдера. Мета роботи – модернізація механізму повороту автогрейдера. Метод дослідження – аналітично–графічний. Виконано огляд конструкцій механізмів повороту автогрейдера, вітчизняного та закордонного виробництва. Кваліфікаційна робота присвячена вирішенню актуальної проблеми підвищення ефективності роботи будівельних машин шляхом удосконалення робочого обладнання. До обладнання, яке удосконалюється, відноситься механізм повороту відвала автогрейдера з гідродвигуном, який один замінює всю низку механізмів: гідромотор – черв’ячний редуктор – шестернева передача з внутрішнім зчеплення до поворотного відвалу. Гідродвигун має систему запобіжних клапанів і систему запобігання гідродинамічних перевантажень. В розділі охорони праці, надано належну увагу створенню нормальних і безпечних умов праці, а також до санітарно–гігієнічних норм. Обчислено економічний ефект від впровадження у виробництво конвеєра з удосконаленим тяговим органом, це допоможе визначити рентабельність проекту та вирішити, чи є він економічно обґрунтованим.
Keywords: гідропривод; автогрейдер; навантаження; конструкція; ефективність; безпека; продуктивність; економічна ефективність