Трибологічні властивості вакуумно-дугових вуглецевих покриттів - Владимирова, Оксана Леонідівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об'єктом дослідження є тонкі покриття на основі шарів вуглецю, сформовані вакуумно-дуговим методом. Предметом дослідження є структура, мікротвердість, трибологічні та адгезійні властивості тонких покриттів на основі шарів вуглецю. На підставі проведеного аналітичного огляду встановлено, що алмазоподібні вуглецеві покриття відрізняються винятково високими механічними, трибологічними та адгезійними характеристиками й твердістю, але мають суттєвий недолік це недостатня термостійкість, яка не перевищує 450 °С. Тому метою даної роботи є дослідження алмазоподібних вуглецевих покриттів, зокрема легованих азотом, після температурного впливу, а також визначення кореляційних зв'язків цих характеристик з іншими властивостями покриттів, а саме структурою, твердістю адгезійними властивостями, морфологією поверхні. З’ясовано, що найбільшу зносостійкість мають покриття C:N+C як у вихідному стані, так і після відпалу при температурі 400 ⁰С. Досліджені вуглецеві покриття доцільно використовувати у фрикційних пар, які працюють за умов складних навантажень.
Keywords: вакуумна дуга; алмазоподібні покриття; вуглецеві покриття; твердість; трибологія