Дослідження навантаження робочого обладнання ножового трубозаглиблювача для безтраншейного прокладання інженерних комунікацій методом протягування - Супонєв, Володимир Миколайович; Рагулін, Віталій Миколайович; Ковалевський, Сергій Германович; Suponyev, Vladimir; Ragulin, Vitaliy; Kovalevskyi, Serhii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Наведена стаття присвячена дослідженню навантаження робочого обладнання ножового трубозаглиблювача для безтраншейного прокладання лінійно-протяжних підземних інженерних комунікацій шляхом їх протягування в ґрунті. Реалізація цього методу вимагає значних тяглових зусиль, що викликає значні напруження в його робочому обладнанні. Виконані дослідження показали, що зміна швидкості руху з 1,5 до 0,5м/с дозволяє зменшити зусилля, що виникають, з 330 кН до 190 кН, або на 43%. Вперше отримано розрахункові моделі для визначення динамічного навантаження робочого обладнання ножових трубозаглиблювачів під час його зіткнення з перешкодами. Результати дослідження можуть бути рекомендовані для практичного провадження при проектуванні ножових трубозаглиблювачів, які призначені для безтраншейного прокладання підземних комунікацій.
Studying the load of the working equipment of the knife pipe deepener for trenchless laying of engineering communications by the pulling method
Keywords: ножовий трубозаглиблювач; метод протягування; горизонтальна свердловина; лінійно-протяжні мережі; свердловина; навантаження; робоче обладнання; інженерні комунікації; розрахункова схема; математична модель; режими роботи; knife pipe deepener; drawing method; horizontal well; linear extension networks; well; load; work equipment; engineering communications; calculation scheme; mathematical model; modes of operation; 631.173; 10.30977/VEIT.2022.22.0.11