Обґрунтування напрямів удосконалення асортиментної політики автотранспортного підприємства - Булавін, Сергій Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єктом дослідження є процес формування та реалізації асортиментної політики автотранспортного підприємства, що охоплює сукупність послуг, які надаються споживачам, а також управлінські рішення щодо їх структури, розвитку, оптимізації та адаптації до змін ринкового середовища. Метою роботи є обґрунтування напрямів удосконалення асортиментної політики автотранспортного підприємства та розробка практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності його діяльності. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти формування, оцінки та удосконалення асортиментної політики автотранспортного підприємства, зокрема підходи, методи та інструменти оптимізації структури послуг з урахуванням попиту, ефективності та конкурентних умов. У процесі дослідження були використані методи: узагальнення та групування; аналіз і синтез; системний і комплексний підходи; графічний метод та математико-економічні методи. У дослідженні, на основі аналізу теоретичних підходів до формування асортиментної політики, визначено її сутність, основні елементи та інструменти управління. Проведено оцінку асортименту послуг автотранспортного підприємства, проаналізовано його ефективність та виявлено ключові проблеми. На цій основі обґрунтовано напрями удосконалення асортиментної політики та запропоновано практичні заходи щодо її оптимізації. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості використання запропонованих рекомендацій для удосконалення асортиментної політики автотранспортного підприємства, підвищення ефективності його діяльності, оптимізації структури послуг та зміцнення конкурентних позицій на ринку.
Keywords: асортиментна політика; транспортні послуги; пасажирські перевезення; ефективність; оптимізація; конкурентоспроможність