Розрахунок гідроприводного ходозменшувача з мінімальною швидкістю 0,4 км/год автомобіля КрАЗ-6233 - Єфименко, Сергій Валентинович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт роботи – автомобіль КрАЗ-6233, для якого треба розрахувати гідроприводний ходозменшувач. Мета роботи – доказ можливості застосування гідроприводного ходозменшувача з високомоментним радіальнопоршневим гідромотором моделі CDM фірми «Poclain Hydraulics» на автомобілі КрАЗ-6233. Метод розробки – аналітично-графічний. За результатами розрахунків тягового зусилля на першій передачі і передавального числа заднього моста автомобіля КраЗ-6233, а також частоти обертання карданного валу на швидкості автомобіля в 0,4 км/год, знайдені необхідні значення крутного моменту гідромотора в 7013 Н.м і частоти його обертання в режимі ходозменшувача від 13,5 хв-1 до 111,1 хв-1. Для забезпечення функціонування гідроприводного ходозменшувача обрані радіальнопоршневий гідромотор моделі CDM20-8 фірми «Poclain Hydraulics» і аксіальнопоршневий насос моделі PVH-90 виробництва «Гідросила». Розглянуті питання безпеки роботи з гідроприводним ходозменшувачем на автомобілі КрАЗ і виконані техніко-економічні розрахунки.
Keywords: автомобіль КрАЗ-6233; ходозменшувач; тяговий розрахунок; гідропривод; гідромотор; насос; розрахунки; безпека