Перегляд за Автор "Cherkas, Pavlo"
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Класифікація факторів виникнення кризового стану підприємства(Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015) Черкас, П. П.; Лисанова, А. М.; Cherkas, Pavlo; Lysanova, AllaВ статті розглядається причини та фактори виникнення кризового стану різних суб’єктів господарювання, підходи до вивчення даної проблеми в сьогоднішніх умовах, здійснюється аналіз взаємозв’язку умов виникнення кризи та наслідків до яких вона призводить. Приділено увагу проблемі класифікації факторів виникнення кризового стану підприємств. Розглядається поняття кризи підприємства, систематизація класифікації факторів її виникнення та виявлення класифікаційних ознак кризових явищ на підприємстві. В статті зазначено, що основними причинами виникнення кризового стану на підприємстві слід виділяти наступні: недосконалість правового регулювання господарської діяльності, суттєве збільшення цін на енергоносії та комунальні платежі, зниження платоспроможності покупців, втрата господарських зв’язків з ринками закупівлі та збуту. Завданням даного дослідження є вивчення підходів до класифікації факторів виникнення кризового стану суб’єктів господарювання. Для того щоб, найбільш ефективно та точно визначити кризові фактори, потрібно розуміти саме поняття кризи підприємства, її можна визначити як нестандартну ситуацію, що порушує цілісність мікроекономічної системи підприємства та має неоднозначний наслідки для нього, з одного боку це погіршення фінансових показників, спад виробництва, втрата конкурентних позицій, збільшення заборгованості та збитків, а з іншого боку–це можливість оздоровлення підприємства, пошук нових шляхів розвитку та нарощування темпів виробництва і збільшення впливу на конкурентів та розширення ринків збуту. Для недопущення таких ситуації, менеджмент підприємства повинен мати чітку стратегію у напрямку контролю та аналізу умов господарювання, щодо недопущення можливих кризових ситуацій, які несуть загрозу нормальному функціонуванню суб’єктів господарювання.Документ Проблема антикризового управління підприємством в сучасних умовах господарювання(Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015) Черкас, П. П.; Cherkas, PavloНезадовільні умови господарювання, які склались для українських підприємств, під впливом нестабільної політичної та соціально-економічної обстановки вимагають від нас приділити більше уваги вивченню проблеми антикризового управління та розробки науково-методичних підходів до вирішення даної проблеми. Метою дослідження э формування понятійного апарату проблеми антикризового управління підприємством в Україні та узагальнення поняття кризи на підприємстві. У проведених дослідженнях був використаний загальнонауковий метод та методи аналізу і синтезу. На основі аналізу матеріалів досліджень різних науковців, автором пропонується власне визначення поняття кризи – це нестандартна ситуація, яка порушує нормальну роботу підприємства та має неоднозначний наслідки на нього, з одного боку це погіршення фінансових показників, спад виробництва, втрата конкурентних позицій, збільшення заборгованості та збитків, а з іншого боку – це можливість оздоровлення підприємства, пошук нових шляхів розвитку та нарощування виробництва і збільшення впливу на конкурентів та розширення ринків збуту. Також в статті на основі аналізу та узагальненні літературних джерел було сформовано таблиця 1 «Значення поняття «криза» у її економічному розумінні різних науковців» та таблиця 2 «Класифікація криз за її характером». Результати дослідження мають лягти в подальші дослідження проблеми та розробку механізму антикризового управління підприємством. Зазначимо, що для вирішення проблеми виходу підприємства з кризи «панацеї» не існує і до вирішення даної проблеми потрібно підходити комплексно. Специфіка проблем та особливості діяльності кожного окремо взятого підприємства вимагає від керівництва самостійно формувати належний набір антикризових заходів та інструментів для виведення підприємства з кризового стану, стабілізації його роботи та підвищення ефективності господарювання.