МІСЦЕ І РОЛЬ ТРАНСПОРТНОЇ ЛОГІСТИКИ В ЗАГАЛЬНІЙ ЛОГІСТИЧНІЙ СИСТЕМІ

Вантажиться...
Thumbnail Image

Дата

2017

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

У статті розглянуто підходи до визначення поняття «логістична система». Аналіз існуючих підходів дозволяє зробити висновок, що всі автори сходяться в тому, що логістична система складається з окремих взаємопов’язаних елементів, які мають функціональні зв’язки для оптимізації управління матеріальним потоком. Визначено основні положення, які обумовили виділення транспортної логістики в окрему самостійну сферу. Були окреслені елементи транспортної логістики, які визначають склад задач, що вона вирішує. Розгляд основних логістичних процесів підприємства – постачання, виробництво та збут – показав, що кожний з цих процесів містить процес транспортування, і дозволив зробити висновок про невід’ємність цього процесу в більшості логістичних операцій. Аналіз задач, які вирішуються транспортною логістикою, дозволив дійти висновку про її роль в узгодженості дій та інтересів безпосередніх учасників логістичних процесів. Ця узгодженість стосується технічних, технологічних і економічних питань. Таким чином, транспортна логістика забезпечує узгодженість транспортно-логістичної підсистеми з іншими підсистемами логістичної системи. Функціональний підхід до логістичної системи дозволяє визначити основні функціональні сфери, які втрачають свій ізольований характер при здійсненні логістичних операцій. Серед всіх функціональних областей лише транспортна логістика є обов’язковою складовою на будь-якому рівні управління матеріальними потоками і в будь-якому логістичному процесі. Основний висновок роботи полягає в тому, що транспортна логістика є невід’ємною частиною логістичної системи, яка забезпечує технічну, технологічну та економічну узгодженість всіх її підсистем і відіграє вирішальну роль в оптимізації управління матеріальними потоками.

Опис

Ключові слова

транспортная логистика, логистическая система, задачи транспортной логистики, функциональные области логистической системы, транспортная логистика, логистическая система, задачи транспортной логистики, функциональные области логистической системы, transport logistics, logistical system, transport logistics tasks, functional areas of the logistics system

Бібліографічний опис

Ачкасова, Л. М. Мiсце i роль транспортної логiстики в загальнiй логiстичнiй системi / Л. М. Ачкасова // Економiка трансп. комплексу : зб. наук. пр. / М-во освiти i науки України, Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т ; редкол.: О. М. Криворучко (гол. ред.) та iн. – Харкiв, 2017. – Вип. 30. – С. 76–84.

Зібрання