Економічна сутність капіталу підприємства як об’єкту управління

Thumbnail Image

Дата

2016

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

Статтю присвячено проблемі трактування сутності терміну «капітал» в процесі управлінням його структурою. Метою дослідження є визначенні сутності капіталу в контексті управління його структурою. Методами дослідження є методи аналізу, синтезу, наукової абстракції, логічного узагальнення, історичний метод та морфологічного аналізу. Результатами дослідження є впорядкування генезису розвитку трактування сутності терміну «капітал» в залежності від панування певної економічної теорії; виявлення існування трьох принципових форм існування капіталу підприємства: грошової, матеріально-ціннісної та інтелектуально-людської; встановлення можливості трансформації відповідних форм існування капіталу одна в одну. Визначено ситуаційність сприйняття сутності терміну «капітал» в залежності від об’єкту управління. Також визначено, що в процесі свого використання капітал проявляє всі ознаки не тільки економічного, але й, значною мірою, соціального та навіть демократичного феномена. Як головна економічна база створення й розвитку підприємства, капітал у процесі свого формування й подальшого функціонування забезпечує інтереси держави, власників і персоналу й характеризує загальну вартість засобів у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, які інвестуються у формування його активів й надалі приносять вигоду їх власнику. В свою чергу в умовах формування структури капіталу для ефективної роботи підприємства необхідно забезпечити співвідношення його складових у відповідності до ситуації на ринку та внутрішнього стану підприємства. Дані наукові результати можуть бути застосовані як предмет для розроблення заходів з підвищення ефективності формування капіталу підприємства.

Опис

Ключові слова

капітал, підприємство, фінансові ресурси, фінансовий капітал, гроші, управління, capital, enterprise, financial recourses, financial capital, money, management

Бібліографічний опис

Чемчикаленко, Р. А. Економічна сутність капіталу підприємства як об’єкту управління / Р. А. Чемчикаленко // Проблеми і перспективи розвитку підприємництва : зб. наук. пр. [Електронний ресурс] / Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т. – Харкiв, 2016. – № 2 (13), т. 2. – С. 41–44.

Зібрання