Зв’язок між дивізіоналізаційними та диверсифікаційними процесами в контексті оновлення підприємства

dc.contributor.authorГетьман, О. О.
dc.contributor.authorВеличко, Я. І.
dc.contributor.authorHetman, О.
dc.contributor.authorVelychko, Ya.
dc.date.accessioned2024-05-01T12:29:42Z
dc.date.available2024-05-01T12:29:42Z
dc.date.issued2024
dc.description.abstractЗростання підприємств по схемі концентричної і вертикальної диверсифікації може в процесі розвитку вилитися в унікальні конкурентні переваги. Проте у такому разі диверсифікація не страхує підприємство від загальногалузевих криз. Необхідно визнати, що виробнича диверсифікація має ряд недоліків у неспоріднених для підприємства галузях. Не маючи досвіду і слабко орієнтуючись в ситуації нової галузі, підприємство може легко втратити свої позиції на ринку товарів чи послуг. Відкриваючи невеликий бізнес в новій галузі, підприємство набирає досвід і напрацьовує зв'язки, зазнаючи невеликі збитки, одержуючи невеликі прибутки. З метою мінімізації ризиків та втрат компаній, що активно диверсифікують власну діяльність, розглянуто зв’язок між диверсифікацією та дивізіоналізацією у разі здійснення трансформаційних перетворень у процесі розвитку відповідно до існуючого типу зовнішнього середовища діяльності організації. З огляду на те, що на сьогоднішній день не існує чіткого визначення поняття диверсифікації, розглянуто наукову задачу щодо визначення цього поняття в контексті отримання його подальшого розвитку. У статті визначено, що при підвищенні динамічності та складності зовнішнього середовища у компаній виникає необхідність зниження ризиків і потреба в інноваціях (технологічних, управлінських, маркетингових, тощо) для функціонування в існуючому зовнішньому середовищі. Інновації зазвичай вимагають створення нових підрозділів, що являє собою процес секторизації. Диверсифікація діяльності є не тільки реакцією на проведений процес дивізіоналізації, а й першопричиною, зумовленою необхідністю зниження ризиків діяльності та розширення господарської діяльності організації у нові сфери діяльності. У статті зазначається висновок про те, що диверсифікація і дивізіоналізація - це взаємопов'язані процеси, які існують практично паралельно і сприяють оновленню підприємства, якщо процес трансформації здійснюється своєчасно та відповідно до існуючого типу зовнішнього середовища організації.
dc.identifier.citationГетьман, О. О. Зв’язок між дивізіоналізаційними та диверсифікаційними процесами в контексті оновлення підприємства / О. О. Гетьман, Я. І. Величко // Економiка трансп. комплексу : зб. наук. пр. / М-во освiти i науки України, Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т ; редкол.: О. М. Криворучко (голов. ред.) та iн. ‒ Харкiв, 2024. ‒ Вип. 43. – С. 73–87.
dc.identifier.issn2225-2304
dc.identifier.urihttps://dspace.khadi.kharkov.ua/handle/123456789/20257
dc.language.isouk
dc.publisherХарківський національний автомобільно-дорожній університет
dc.subjectдиверсифікація
dc.subjectдивізіоналізація
dc.subjectзовнішнє середовище
dc.subjectморфологічний аналіз
dc.subjectгідридна конфігурація
dc.subjectdiversification
dc.subjectdivisionalization
dc.subjectexternal environment
dc.subjectmorphological analysis
dc.subjecthydride configuration
dc.subject.doi10.30977/ЕТК.2225-2304.2024.43.73
dc.subject.udc658.5.011
dc.titleЗв’язок між дивізіоналізаційними та диверсифікаційними процесами в контексті оновлення підприємства
dc.title.alternativeRelationship between diversification and divisionalization processes in the context of enterprise renewal
dc.typeArticle

Файли

Контейнер файлів

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Вантажиться...
Thumbnail Image
Назва:
ETK43_05.pdf
Розмір:
236.64 KB
Формат:
Adobe Portable Document Format

Ліцензійна угода

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Ескіз недоступний
Назва:
license.txt
Розмір:
2.87 KB
Формат:
Item-specific license agreed upon to submission
Опис:

Зібрання