Розроблення та вдосконалення механізмів пересування підйомно-танспортних і землерийних машин методами моделювання

Вантажиться...
Thumbnail Image

Дата

2023

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

У статті розглянуті питання вдосконалення механізмів пересування технологічних машин (стрілових кранів та кар’єрних екскаваторів). На основі аналізу конструкцій гусеничних і крокуючих рушіїв розроблена методика, яка містить теоретичні дослідження, здійснені за допомогою математичних моделей, що дає змогу обґрунтувати параметри та конструкцію опорних елементів рушіїв та дозволяє знайти способи їх удосконалення. Так, для гусеничних рушіїв обґрунтовані навантаження на опорні елементи (траки) та визначені напрями підвищення їхньої міцності. Для крокуючих механізмів кранів обґрунтована поверхність опорної лижі з додатковими елементами у вигляді шевронних зубців, що дає змогу збільшити коефіцієнт зчеплення лижі з ґрунтом. Розроблені рекомендації для підприємств, що експлуатують і виготовляють гусеничні та крокуючі рушії.

Опис

Ключові слова

підйомно-транспортні машини, землерийні машини, моделювання, опорні елементи, трак, екскаватор, механізм, рушій, елементи привода, лижа, lifting and transport equipment, earthmoving machinery, modeling, supporting elements, track, excavator, mechanism, driving elements, ski

Бібліографічний опис

Крупко, В. Г. Розроблення та вдосконалення механізмів пересування підйомно-танспортних і землерийних машин методами моделювання / В. Г. Крупко, І. В. Крупко, Ю. В. Рукавишников // Вiсник Харкiвського нацiонального автомобiльно-дорожнього унiверситету : зб. наук. пр. / М-во освiти i науки України, Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т ; редкол.: А. Г. Батракова (гол. ред.) та iн. – Харкiв, 2023. – Вип. 101, т. 1. – C. 133–137.