2018, № 1 (20)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 16 з 16
  • Документ
    ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ЖУРНАЛ
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
  • Документ
    Мотивація персоналу як важіль підвищення продуктивності праці на підприємстві
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Янченко, Н. В.; Благой, В. В.; Тихомирова, А. О.; Yanchenko, N. V.; Blagoy, V.; Tikhomyrova, A. A.
    Мета: виявлення нових та вплив старих методів мотивації на персонал, удосконалення, яких може сприяти оптимізації виробництва на підприємстві. Методика дослідження: в роботі використано емпіричний та теоретичні методи дослідження. Результати: На сьогодні державні підприємства не приносять великого прибутку, однією з проблем є не досить гарна мотивація персоналу. Як результат більшість співробітників не любить роботу і намагається працювати заради грошей, співробітників необхідно змушувати виконувати роботу, використовуючи адміністративний, економічний і психологічний тиск. Це актуалізує необхідність дослідження проблем мотивації персоналу. Потребують подальшого розв’язання питання, пов’язані з оптимізацією виробництва, удосконаленням методів мотивації працівників та інше. Визначено, що для українців головними важелями є співучасть і безпека, тому важливо націлитися на мотиваційні заходи, які з цим пов’язані. Методи мотивації є застарілими. Для рішення цієї проблеми можна ввести різноманітні методики для мотивації, провести певних заходів та запровадження нових важелів мотивації. Для українців головними важелями є співучасть і безпека, тому важливо націлитися на мотиваційні заходи, які з цим пов’язані. При цьому не забувати і про базові потреби працівників. Було розроблена нова ієрархія потреб українців, на яку можна опиратися при підборі методів підвищення мотивації на підприємстві. Це може призвести до того, щоб робота була бажаною, праця була як захоплення. Співробітники стали б здатні до цілеспрямованості і самоконтролю, змогли б самостійно визначати стратегії досягнення цілей. Вони будуть прагнути до саморозвитку. Працівники зможуть поєднувати роботу з відпочинком, що покращить внутрішній стан самого робітника і дасть змогу на креативність та самовіддачу. Наукова новизна: Дістала подальшого розвитку ієрархія потреб українців, на яку можна опиратися при підборі методів мотивації на підприємстві для оптимізації продуктивності праці. Практична значущість: результати дослідження можна впровадити на підприємствах і організаціях для підвищення продуктивності праці.
  • Документ
    Шлях євроінтеграції України - податкове реформування
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Хорошилова, І. О.; Хорошилова, И. А.; Khoroshilova, I.
    Мета нашого дослідження полягає у висвітленні сучасних моделей європейського законодавства з питань оподаткування та законодавства України та визначенні пріоритетних завдань на перспективу стосовно трансформації податкової системи в контексті європейської інтеграції. Методика дослідження: аналізуючи, порівнюючи, систематизуючи і узагальнюючи наукові праці багатьох учених, обґрунтуємо та окреслимо зміни податкового законодавства України в умовах євроінтеграції, для цього вдамося до економіко-статистичних методів, порівняльного аналізу. Результати дослідження: проаналізовано сучасний стан і вади вітчизняної моделі податкових відносин України, визначено основні напрямки її реформування та вдосконалення. З огляду на підписання Угоди про асоціацію України і Європейського Союзу, що є великим досягненням та кроком перетворень та економічного розвитку. Але економічна інтеграція та зближення з ЄС вимагають від країн-претендентів на вступ виконання цілої низки вимог, однією з яких є проведення податкових реформ з метою гармонізації внутрішніх податкових правил і законів із європейськими стандартами та нормами. Досліджені гострі проблеми у фіскальній системі, а саме, обмеження фінансування соціальної сфери, часте внесення змін у законодавчі акти, перешкоди, обмеження, заборони на здійснення підприємницької діяльності, високий рівень корупції. Наукова новизна: окреслені напрями оптимізації оподаткування України, а саме збільшення ролі держави в управлінні та регулюванні власними фінансовими ресурсами, збільшення обсягів ВВП, що дадуть змогу створити сучасну конкурентну, соціальну-орієнтовану ринкову економіку та прискорити євроінтеграцію. Практична значущість: таким чином, ефективна система державних фінансів, що є одним із головних чинників динамічного розвитку економіки формує сприятливе макроекономічне середовище для підприємницької діяльності та інвестицій, а також забезпечить належну систему соціального захисту населення.
  • Документ
    Определение наиболее перспективных регионов Украины для ведения сельского хозяйства
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Поясник, Г. В.; Poyasnik, G. V.
    Цель. Выбор наиболее подходящего региона для расположения предприятия, специализирующегося на международной торговле сельскохозяйственной продукцией. Методика исследования. В работе использовались метод анализа и синтеза при анализе изменения динамики экспорта украинской сельскохозяйственной продукции и метод сравнения для различных регионов Украины по ряду критериев с позиции наилучшего расположения предприятия. Результаты. В ходе исследования были обоснованы данные, подтверждающие тенденцию к увеличению роли 160 украинского АПК в общей совокупности экспорта, а также указывающие на наиболее выгодное место расположения предприятия, ориентированного на производство продукции на экспорт в указанной сфере. В силу ряда внешних и внутренних факторов, в течении последних 3 лет начался процесс изменения структуры украинской промышленности. Новая политика, направленная на расширение торговых связей позволила укрепить позиции украинского АПК и существенно расширить его долю в общей структуре украинского экспорта. Открытие новых рынков сбыта для продукции сельскохозяйственного назначения повысило прибыльность предприятий, специализирующихся на производстве в данной сфере. Научная новизна. В работе определена позиция украинских аграриев на мировом рынке, обоснована необходимость ее усиления и дальнейшего расширения с целью доминирования на мировом продуктовом рынке. Сформированы критерии, по которым определяется привлекательность региона для расположения предприятия, специализирующегося на международной торговле сельскохозяйственной продукцией, которые в отличии от существующих, включают политическую стабильность, инвестиционную привлекательность и удовлетворение логистических потребностей. Эти критерии позволяют принять обоснованное управленческое решение в аграрной политике и способствуют развитию экспортного потенциала агропромышленных предприятий. Практическая значимость. Данные результаты можно использовать в качестве платформы для дальнейшего изучения аспектов производства и создания и/или развития предприятия в сельскохозяйственной отрасли.
  • Документ
    Стан та перспективи розвитку страхового ринку України
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Онісіфорова, В. Ю.; Шершенюк, О. М.; Онисифорова, В. Ю.; Шершенюк, Е. Н.; Onisiforova, V.Yu.; Shershenyuk, O.M.
    Мета. Визначення найбільш перспективних видів страхування для страхових компаній України за темпами росту показників страхових премій, страхових виплат та динаміки збитковості. Методика дослідження. При здійсненні дослідження використовувалися методи узагальнення, методи аналізу та синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційною базою дослідження є наукові праці, електронні інформаційні ресурси та матеріали періодичних видань. Результати. На сьогодні перед страховими компаніями постає проблема обрання перспективних напрямків розвитку з урахуванням таких головних критеріїв, як темпи зростання страхових премій на сегменті, темпи росту страхових виплат та динаміка збитковості за видами страхування. Портфель страхових продуктів за структурою останніми роками є доволі стабільним, без значних коливань та відхилень, однак у вартісному вираженні є тенденція до збільшення розмірів отриманих страхових премій. Головними джерелами надходження коштів для страхових компаній України є: страхування транспортних засобів від певних видів збитків; обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів; добровільне медичне страхування; страхування майна; страхування туристів; агрострахування. Ринок КАСКО має тенденцію до зростання, але темпи такого зростання зменшуються. Ринок обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів є більш стабільним і має стабільні темпи до зростання. Перспективним є добровільне медичне страхування, яке має найбільші темпи зростання обсягів страхових премій. Нестабільним за рівнем страхових премій є добровільне страхування майна, яке є найменш збитковим, але при цьому темпи росту страхових премій 2018 року прогнозуються найменшими. Нестабільною є і ситуація на ринку страхування туристів. Агрострахування є найменш прогнозованим серед усіх видів страхування, бо рівень збитковості і рівень попиту на страхові послуги визначаються погодними умовами. Найбільш привабливими за рівнем збитковості є страхування майна і агрострахування, однак вони є найбільш ризикованими за динамікою показників збитковості. Найбільш прогнозованими за рівнем збитковості є традиційні види страхування. Наукова новизна. Визначено перспективні види страхування з точки зору приросту обсягів страхових премій, динаміки страхових виплат та страхового ризику відповідно до рівня коливань збитковості. Практична значущість. Запропоновані висновки можуть бути використані науковцями та практиками при визначені перспектив розвитку страхового ринку України.
  • Документ
    Оцінювання ефективності витрат на корпоративне медичне страхування
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Онісіфорова, В. Ю.; Остапенко, Л. О.; Онисифорова, В. Ю.; Остапенко, Л. А.; Onisiforova, V.Yu.; Ostapenko, L.O.
    Мета. Формування підходу до оцінювання ефективності витрат на корпоративне медичне страхування працівників. Методика дослідження. Під час проведення дослідження використані методи узагальнення, методи аналізу та синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційною базою дослідження є наукові праці, електронні інформаційні ресурси та матеріали періодичних видань. Результати. Добровільне медичне страхування працівників стає все більше поширеним інструментом додаткового компенсаційного пакету, який ефективно використовується власниками та менеджментом підприємств для підвищення рівня лояльності працівників до підприємства. Зростання ринку добровільного медичного страхування за показниками лише компаній-лідерів за період з 2015 по 2017 рік у розрізі страхових премій склало 50%, за прогнозом на 2018 рік – 83%, а у розрізі страхових виплат – 46%, за прогнозом на 2018 рік – 76%. Ці показники також підтверджують те, що в нашій країні зростає рівень довіри клієнтів до страхових компаній, а страхові компанії відносяться до виплат по медичному страхуванню більш коректно. Стосовно тенденцій поширення слід також зауважити, що прогнозні показники на 2018 рік мають показати ще більше зростання, що пов’язане з розгортанням медичної реформи. При визначенні ефективності витрат на корпоративне медичне страхування можна використовувати традиційний підхід до визначення ефективності витрат, тобто слід застосувати порівняння рівня очікуваного позитивного ефекту та рівня витрат на здійснення медичного страхування працівників. До прямих ефектів можна віднести скорочення суми виплат працівникам у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, скорочення суми виплат за заміщення тимчасово відсутніх працівників та суміщення посад, зростання суми прибутку, як наслідок підвищення продуктивності праці і обсягів виробництва продукції. Крім прямих ефектів, корпоративне медичне страхування має і цілу низку непрямих позитивних ефектів, до яких можна віднести поліпшення показників використання персоналу підприємства та показників оцінки рівня його кадрової безпеки. Наукова новизна. Запропоновано підхід до оцінювання ефективності витрат підприємства на корпоративне медичне страхування на основі оцінювання прямих та непрямих ефектів і порівнянні з вартістю страхових полісів. Практична значущість. Запропонований підхід може бути використаний керівниками та власниками підприємств при оцінюванні ефективності впровадження корпоративного медичного страхування працівників.
  • Документ
    Методичний інструментарій ранжування загроз в системі управління економічною безпекою підприємств у глобальному просторі
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Нікітіна, А. В.; Шершенюк, О. М.; Никитина, А. В.; Nikitina, A.V.; Shershenyuk, E.N.
    Мета – розробка методичного інструментарію ранжування загроз в системі управління економічною безпекою підприємств у глобальному 122 просторі. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у науковій роботі були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування – для дослідження категоріального базису економічної безпеки, теоретичних засад та інструментарію управління економічною безпекою підприємств; системного і комплексного підходу – для розробки науково-методичних рекомендацій щодо ранжування домінуючих загроз у системі забезпечення економічної безпеки автотранспортних підприємств; метод аналізу і синтезу – для виявлення загроз основних функціональних складових ЕБП. Результати дослідження. У статті проаналізовано концепції до визначення сутності економічної безпеки підприємства. Визначено головні особливості та чинники управління економічною безпекою підприємства. Підкреслено, що середовище, у якому функціонує будь-яка виробнича система, являє собою сукупність динамічних, диференційованих і різноманітних чинників, які постійно впливають, змушують пристосовуватись до себе та здатні руйнувати у деяких випадках об’єкти. Обґрунтовано, що плідна й ефективна діяльність підприємства повинна включати у себе не лише дослідження свого середовища й природи його змін, але й можливість адекватно реагувати на ці зміни, оскільки невдала або несвоєчасна реакція може спричинити до значні збитки або неефективне управлінське рішення може призвести до припинення діяльності підприємства взагалі. З метою підвищення ефективності управління економічною безпекою підприємств запропоновано удосконалений методичний підхід до ранжування домінуючих загроз, який спрямований на швидке і своєчасне виявлення небезпечних і дестабілізуючих явищ та дозволить знизити можливі втрати, котрі спричинені негативними змінами параметрів зовнішнього і внутрішнього середовища функціонування підприємства. Головним сутнісним змістом запропонованої моделі є ідентифікація найбільш суттєвих загроз, що спричиняють негативних вплив на діяльність автотранспортних підприємств. Запропоновано підхід до визначення домінуючих загроз, що притаманні функціональним складовим економічної безпеки АТП, допоможе керівникам останніх швидко зорієнтуватися у сукупності чинників, що збільшують рівень нестабільності й порушують умови сталого розвитку. Подальшим етапом дослідження повинно стати імплементація запропонованої моделі ранжування домінуючих загроз в системі управління економічною безпекою підприємств як важливого елементу побудови принципової схеми управління економічної безпеки суб’єктів господарювання, в якій необхідним є ідентифікація домінуючих загроз та розробка обґрунтованих заходів щодо подальшої їх впливу на діяльність підприємства у розрізі окремих функціональних складових економічної безпеки підприємства. Наукова новизна розроблено науковометодичні положення про ранжування домінуючих загроз, які, на відміну від існуючих, детермінують значущість і ступінь впливу кожної загрози у розгалуженій сукупності дестабілізуючих явищ, що притаманні функціональним складовим економічної безпеки підприємств, та дозволяють знизити можливі втрати, які спричинені негативними змінами параметрів 123 зовнішнього і внутрішнього середовища, що на відміну від існуючих, дає можливість визначення домінуючих загроз, що притаманні функціональним складовим економічної безпеки суб’єктів господарювання, та допоможе керівникам останніх швидко зорієнтуватися у сукупності чинників, що збільшують рівень нестабільності й порушують умови сталого розвитку. Практичне значення отриманих результатів полягає у тому, що одержані результати і запропоновані розробки становлять методичну базу ефективного управління економічною безпекою підприємства, сприяючи підвищенню обґрунтованості управлінських рішень у розгалуженій сукупності дестабілізуючих явищ.
  • Документ
    Показники оцінки прямого і зворотного матеріальних потоків промислового підприємства
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Мельникова, Н. В.; Янченко, Н. В.; Melnikova, N.; Yanchenko, N.
    Метою є дослідження сутності прямого та зворотного матеріального потоку, удосконалення класифікації зворотних потоків стосовно логістичної системи та розробка показників оцінки зворотного матеріального потоку. Методика дослідження. Теорію систем та системного аналізу використано для опису зворотного матеріального потоку; інструментарій абстрактно-логічного узагальнення використано для удосконалення класифікації зворотних матеріальних потоків; теоретичні положення сучасної економічної теорії та економічного аналізу використано для розробки показників оцінки зворотного матеріальних потоків промислового підприємства. Результати дослідження. Досліджено сутність прямого і зворотного матеріальних потоків, які набувають все більшої актуальності. Удосконалено класифікацію зворотних матеріальних потоків, яка враховує всі види даних потоків, що виникають на різних стадіях логістичної системи та за її межами, а також сприяє підвищенню ефективності процесів управління потоками. Запропоновано показники оцінки прямого і зворотного матеріальних потоків, що дозволяють забезпечити контроль, аналіз та прийняття оперативних рішень з управління даними потоками на промисловому підприємстві. Наукова новизна: розроблено показники оцінки зворотного матеріального потоку, що, на відміну від існуючих, включають наступні показники: потужність, інтенсивність, синхронність, рівномірність вхідного і вихідного зворотного матеріального потоку що дозволяють забезпечити контроль, аналіз та прийняття оперативних рішень з управління даними потоками на промисловому підприємстві. Практична значущість. Отримані у роботі показники оцінки прямого і зворотного матеріальних потоків можуть бути використані для дослідження будь-яких логістичних систем промислових підприємств, у виробничій діяльності яких присутні зворотні матеріальні потоки ресурсів і відходів.
  • Документ
    Управління витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування на основі декомпозиційної моделі
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Лисенко, А. О.; Білогай, Г. С.; Лысенко, А. А.; Билогай, А. С.; Lysenko, A.; Bilogai, A.
    Мета. Метою дослідження є розробка алгоритму управління річними витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування на основі декомпозиційної моделі. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в дослідженні були використані наступні наукові методи: теоретичне узагальнення, аналіз та синтез - для постановки завдань і вивчення об’єкта дослідження; системний підхід та наукова абстракція – для розробки алгоритму управління річними витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування. Результати. У роботі запропоновано перспективне вирішення наукових завдань щодо управління витратами підприємств дорожнього господарства, зокрема, витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування. Наукова новизна. У ході наукового дослідження було розроблено алгоритм управління річними витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування. Запропонована модель рекомендована до використання за умов класифікації витрат підприємства дорожнього господарства за їх елементами, розподіленими на постійні та змінні витрати, що забезпечує формалізацію зв’язків між собівартістю і розміром його прибутку. За допомогою реалізації декомпозиційної моделі відбудеться оптимізація річних витрат на утримання автомобільних доріг шляхом зниження витрат з експлуатації машин і механізмів й підвищення ефективності їх використання. Практична значущість. Запропоновані наукові результати дослідження з управління витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування можуть бути використані фахівцями підприємств дорожнього 96 господарств,в тому числі на підприємствах ДП «Харківський облавтодор» ПАТ ДАК «Автомобільні дороги України», що дасть їм можливість контролювати ефективність витрат на експлуатаційне утримання автомобільних доріг.
  • Документ
    Использование функционально-стоимостного анализа при определении оптимальной численности работников управляющей системы бизнеса
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Лысанова, А. М.; Лисанова, А. М.; Lysanova, A. M.
    Цель: корректировка имеющихся должностных инструкций работников структурных подразделений управляющей системы бизнеса, определение трудоемкости видов выполняемых работ в структурных подразделениях 86 бизнеса и на этой основе определение оптимальной численности работников исследуемых структурных подразделений бизнеса. Методика исследования: функционально-стоимостной анализ функционального содержания труда работников структурных подразделений бизнеса, метод комплексного техникоэкономического анализа содержательности труда работников, управляющей системы бизнеса. Результат исследования: определенно количественное и качественное сравнение фактически полученных результатов исследования величины трудоемкости выполнения видов работ сотрудниками структурных подразделений управляющей системы бизнеса. В этой связи установка на периодичность выполнения фактических видов работ, а также определено необходимое информационное обеспечение при проведении функциональностоимостного анализа исследуемого объекта (перечень документов, сопутствующий фактически выполняемым функциям исследуемых сотрудников). Выявлены материальные затраты по каждому исполнителю исследуемого структурного подразделения, которые впоследствии могут быть использованы как необходимый элемент проведения функциональностоимостного анализа в отношении соответствия размера платы труда сотрудника и трудоемкостью фактически выполняемых им видов работ. Научная новизна: разработаны нивограммы соответствия материальных затрат и степени загрузки каждого исполнителя исследуемого структурного подразделения. Определены величины коэффициента загрузки каждого исполнителя исследуемого структурного подразделения, значение которого рассчитывается как отношение фактической трудоемкости видов выполняемых работ исполнителем и фонда его рабочего времени. Практическая значимость: разработаны и предложены в практику функционирования бизнеса нивограммы соответствия материальных затрат и коэффициентов загрузки, исследуемых исполнителей структурных подразделений управляющей системы бизнеса. Рассчитанная фактическая величина коэффициента загрузки каждого исполнителя структурного подразделения управляющей системы бизнеса, является основанием для определения оптимальной численности работников исследуемых структурных подразделений.
  • Документ
    Теоретичні аспекти реструктуризації підприємства як економічної категорії
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Кирчата, І. М.; Кирчатая, И. Н.; Kirchataya, І. N.
    Мета – визначення поняття реструктуризації підприємства, дослідження взаємозв’язку з суміжними категоріями (реорганізація, реформування, реінжиніринг). Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у науковій роботі були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування – для дослідження категоріального апарату процесу реструктуризації, реорганізації, реформування підприємств; метод аналізу і синтезу – для виявлення взаємозв’язку категорій «реформування - реструктуризація - реорганізація - реінжиніринг». Результати. У статі розглянуто процес реструктуризації як інструмент адаптації підприємства до змін в зовнішньому середовищі. Визначено, що процес реструктуризації має забезпечувати ефективну структуру та систему управління, а також задовільний рівень конкурентоспроможності підприємства в цілому. Реалізація програми 74 реструктуризації підприємства передбачає розробку та дотримання комплексу заходів на основі аналізу його поточного стану та наявного рівня конкурентного потенціалу. Будучи актуальним явищем реструктуризація залишається дискусійною категорією, а тому єдиного підходу до вирішення проблем реструктуризації підприємств наразі не існує, при цьому переважна більшість публікацій не має універсальної методології, системності, цілісності і несуперечності. Дослідженню проблематики реструктуризації господарських суб’єктів присвячено наукові роботи багатьох вітчизняних та зарубіжних науковців, проте й досі виникають суперечності щодо існування взаємозв’язку з суміжними категоріями (реорганізація, реформування, реінжиніринг), а виокремлення основних підходів в трактуванні категорії «реструктуризація» й наразі актуальне. Відсутність єдиного підходу до змісту і сутності реструктуризації в категоріальному апараті обумовило необхідність розділити всі ці поняття, при цьому спробувати водночас поєднати їх в єдиній системі. Подальшим етапом дослідження повинно стати дослідження механізмів і аналіз моделей реструктуризації підприємства, також розробка алгоритму реструктуризаційних перетворень. Наукова новизна. Обґрунтовано взаємозв'язок і взаємозумовленість в системі категорій «реформування», «реорганізація», «реструктуризація», що на відміну від існуючих, дозволяє удосконалювати процедуру адаптації підприємства до факторів зовнішнього середовища, шляхом розробки і реалізації стратегії комплексної реструктуризації, заснованої на ефективному використанні конкурентного потенціалу. Практична значущість полягає у тому, що отримала подальший розвиток система взаємозв’язку категорій «реформування - реструктуризація - реорганізація - реінжиніринг» з урахуванням наукових інтерпретацій, що дозволяє визначати їх роль та місце при виявленні впливу та взаємозалежності у відповідності до направленості господарчої діяльності підприємства.
  • Документ
    Перехід дорожнього господарства на ринкові методи господарювання при дотриманні екологічної безпеки
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Деділова, Т. В.; Юрченко, О. В.; Дедилова, Т. В.; Dedilova, T.; Yurchenko, O.
    Мета. Обґрунтування та розробка теоретико-методичних засад забезпечення функціонування дорожнього господарства України та його розвитку за ринкових умов шляхом дослідження прямого впливу вантажного автотранспорту на стан автодоріг й опосередкованого його впливу на довкілля. Методика дослідження. В роботі використано наступні методи: діалектичний метод (при виявленні причинно-наслідкового зв’язку економічних і екологічних процесів); аналітичний метод (для систематизації інформації щодо нормативного навантаження автодороги автомобільним транспортом); спостереження та узагальнення (для розробки рекомендацій щодо стратегії реформування дорожньої галузі). Результати. У дослідженні визначено роль еколого-економічної безпеки в системі стратегії розвитку дорожнього господарства України в контексті реалізації процесу поліпшення стану довкілля в цілому. Акцентовано увагу на значені автоматизованої системи моніторингу за станом доріг та фінансуванні охорони природного довкілля в Україні. Досліджено проблеми природокористування, пов’язані з експлуатацією автомобільних доріг, і встановлено шляхи їх рішення. Запропоновано основні напрями з реалізації заходів з реформування дорожньої галузі України. Наукова новизна. Отримав подальший розвиток теоретико-методичний підхід до забезпечення функціонування дорожнього господарства України шляхом дослідження прямого впливу вантажного автотранспорту на стан автомобільних доріг й опосередкованого його впливу на довкілля, що, на відміну від існуючих підходів, дозволяє встановлювати основні напрями з реалізації заходів з реформування дорожньої галузі України з урахуванням екологічного фактору. Практична значущість. Результати дослідження можуть слугувати методичними рекомендаціями органам державного управління при розробці регіональних програм з будівництва та експлуатації автодоріг, розвитку транспортної мережі регіону.
  • Документ
    Зелені інвестиції як засіб вирішення екологічних проблем суспільства та розвитку національної економіки
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Блага, В. В.; Благой, В. В.; Попадинець, О. В.; Благая, В. В.; Попадинец, Е. В.; Blaga, V. V.; Blagoy, V. V.; Popadinets, E.V.
    Мета: дослідити прибутковість, рентабельність та доцільність впровадження інноваційних методів переробки відходів та можливість їх використання для виводу підприємства з кризового стану. Методика дослідження: економіко-статистичні методи – для обґрунтування обсягу ринку переробки автопокришок в Україні, метод розрахунку кількості певного типу відходів для визначення сировинної бази при розробці проекту інноваційного розвитку підприємства. Результати дослідження: визначено основні показники ефективності еко-інноваційних інвестиційних проектів, обґрунтовано обсяг ринку переробки автопокришок в Україні, розроблений бізнес-план інвестиційного проекту з урахуванням особливостей підприємстваінвестора, сформовані показники ефективності проекту та можливі фактори, які будуть впливати на подальший розвиток еко-інноваційного інвестиційного проекту, удосконалений метод розрахунку кількості певного типу відходів та проведена оцінка можливості його використання для визначення сировинної бази при розробці проекту інноваційного розвитку підприємства. Наукова новизна: удосконалений метод розрахунку кількості певного типу відходів (автомобільних покришок), який на відміну від існуючого враховує виробництво, експорт та імпорт нових, відпрацьованих, легкових та не легкових автопокришок та сприяє визначенню сировинної бази при розробці проекту інноваційного розвитку підприємства, що забезпечує прийняття обґрунтованих управлінських рішень на підприємстві. Практична значущість: розроблений метод розрахунку кількості певного типу відходів та використання його для визначення сировинної бази при розробці проекту інноваційного розвитку підприємства дозволяє обґрунтувати перспективність еко-інноваційних інвестиційних проектів, сприяє вирішенню екологічних проблем суспільства та розвитку національної економіки. Створює предметну базу для кооперації з державними та муніципальними органами влади, проектування більш складних та комплексних систем з переробки, що дозволить зменшити собівартість та збільшити продуктивність виробництва, подальшу переробку отримуваної сировини у продукцію з більшою доданою вартістю.
  • Документ
    Функции менеджмента как единство экономики, инженерии и администрирования
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Бабайлов, В. К.; Babailov, V. K.
    В последние годы произошёл значительный прогресс в углублении понимания менеджмента – были установлены его: сущность как организация любой деятельности; содержание как четыре функции (планирование, проектирование, мотивация, контроль) и два связующих процесса (деловое общение и принятие решений); структура как единство экономики, инженерии и административной деятельности. Особым достижением явилась формулировка в 2016 году новой парадигмы менеджмента. Этому способствовало применение универсальной модели разработки парадигм. Однако до сих пор нет ответа на вопрос, который достаточно часто возникает в исследовательской практике, в том числе и в педагогической практике высшей школы: к какой сфере деятельности относятся каждая из функций менеджмента – экономике, инженерии или администрации. Решение этой проблемы явилось целью настоящего исследования. Для её достижения были поставлены такие задачи: определить сферу деятельности функции планирование; определить сферу деятельности функции проектирование; определить сферу деятельности функции мотивация; определить сферу деятельности функции контроль; обобщить полученные результаты. Методики исследования: обзор литературных источников; исторического-логического; аналогии; 2С70; ВЕО; модель BVK; теория метода Бабайлова. Результаты: установлено, что планирование – это экономическая функция, проектирование – инженерная, мотивация – административная, контроль – экономическая, инженерная и административная функции одновременно. Научная новизна: обоснование конкретной сферы деятельности каждой функции менеджмента. Практическая значимость: обоснование конкретной сферы деятельности каждой функции менеджмента будет углублять их понимание и повышать их эффективность.
  • Документ
    Mенеджмент и контроль: углубление понимания связи
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Бабайлов, В. К.; Babailov, V. K.
    Повседневная практика менеджмента подтверждает, что одним из важнейших его элементов является функция контроль. Функция контроль призвана обеспечить руководство предприятия информацией о соответствии или несоответствии полученных после мотивации результатов деятельности поставленным в планировании целям, информацию для последующего согласования результатов с целями и/или целей с результатами. Согласование – главная цель функции контроль, это и её сущность. Но возникает вопрос – присутствует ли контроль во всех других элементах содержания менеджмента и занимает ли контроль всё пространство менеджмента или только его часть. 27 Отсутствие ответов на эти вопросы снижает глубину понимания менеджмента и эффективность его практики, в том числе и практики педагогики высшей школы – особой, специфической и важной формы менеджмента. Поэтому решение этой проблемы актуально как для теории, так и для практики менеджмента. Анализ последних исследований и публикаций показал, что ещё в 2015 году была высказана гипотеза о наличии согласования не только в функции контроль, но и во всех остальных функциях и связующих процессах менеджмента. Однако всеобъемлющего доказательства этой гипотезы не было сделано до сих пор. Доказательство этой гипотезы и явилось целью настоящего исследования. Для достижения цели были поставлены задачи: определить сущность и содержание контроля; установить наличие контроля в связующих процессах и функциях менеджмента; обобщить полученные результаты. Методики исследования: модель разработки парадигм BVK, обзор литературных источников, аналогия, 2С70, ВЕО, исторического-логического, индукция-дедукция, теория метода Бабайлова. Результаты: доказано, что контроль присутствует во всех элементах содержания менеджмента. Научная новизна: впервые обоснована тождественность понятий «менеджмент» и «контроль». Практическая значимость: обоснование тождественности понятий «менеджмент» и «контроль» углубит понимание менеджмента и повысит его эффективность.
  • Документ
    Нерешенные вопросы экономической теории потенциалов
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Артемова, А. В.; Приходько, Р. С.; Артьомова, А. В.; Приходько, Р. С.; Artyomova, A. V.; Prikhodko, R. S.
    Предметом статьи является процессы формирования и уточнения экономического содержания понятия потенциала в экономике как научной категории и определения круга задач, решение которых позволили бы сформировать теоретический каркас общей теории потенциалов в экономике. Цель - выявление нерешенных вопросов экономической теории потенциалов и обоснованию экономической сущности понятия «потенциал», а также определение направлений дальнейших исследований. Задача, решаемая в 16 статье: формирование теоретического каркас общей теории потенциалов в экономике. Используются методы: сравнения для обоснования существующих различных типов экономического потенциала, в зависимости от подходов понимания данной категории, от цели управленческих задач, направления исследования, уровню обобщенных задач. Получены следующие результаты: выделены два направления исследования экономического потенциала - «ресурсное» и «результативное»; проанализированы объективные и субъективные составляющие потенциала предприятия; предложено определения: «производственный потенциал», который характеризует взаимосвязь ресурсного потенциала и производственных отношений с учетом влияния внутренних условий, определят производственные возможности деятельности экономической системы и «ресурсный потенциал», который отображает свойства ресурсов; для проведения экспертной оценки, любого из приведенного выше потенциалов, предлагается проводить экспертную оценку с помощью метода «Дельфи». Научная новизна: в современной экономической науке понятие потенциала получило широкое распространение. При этом потенциальные характеристик структуры, экономических объектов и субъектов, процессов и явлений являются важным инструментом экономического анализа и управления. Данное исследование позволило сформулировать и обосновать общую концепцию потенциала в экономике. Практическая значимость: Предложена универсальная методика анализа процесса оценивания потенциала предприятия, которая предусматривает измерение величины потенциалов в единицах измерения совокупных результатов деятельности.