Взаємозалежність конструктивних і експлуатаційних параметрів фрикційних вузлів гальм

Анотація

Матеріали статті містять такі питання: конструкція та робота стрічковоколодкового гальма бурової лебідки; взаємозв’язок гальмівного моменту з конструктивними параметрами фрикційних вузлів гальм; аналіз гальмівних моментів, що реалізуються фрикційними вузлами гальм; температурні градієнти й темпи нагрівання та охолодження металевих фрикційних елементів гальм; обговорення результатів. Теоретичні та експериментальні дослідження взаємозв’язку гальмівних моментів, що розвиваються фрикційними вузлами різних видів гальм, з їх конструкційними та експлуатаційними параметрами дали змогу встановити таке. Величини гальмівних моментів, що розвиваються фрикційними вузлами різних видів гальмівних пристроїв, та вплив на них конструктивних параметрів. Зміна градієнтів гальмівних моментів для найбільш навантажених пар тертя стрічково-колодкового гальма бурової лебідки. Величини локальних температурних градієнтів на початку та в кінці гальмування транспортних засобів і бурових лебідок для визначення термічних напружень у металевому фрикційному елементі. Зниження термічного напруження металевих фрикційних елементів стрічковоколодкового гальма: завдяки технологічним рішенням шляхом розроблення методу оптимізації керування спуско-підйомними операціями, що підвищило довговічність фрикційних пар в окремих випадках до 25 %; температурний градієнт за товщиною обода шківа становив без вимушеного охолодження 25 ºС, а в разі охолодження – 15 ºС. Лінійне зношування накладок за умови охолодження та оптимального режиму керування гальмом зменшилось в середньому на 18 %; конструктивні рішення – способом використання ефекту холодження в конструкції металевих фрикційних елементів – дадуть змогу підвищити їх довговічність у деяких випадках до 20 %.

Опис

Ключові слова

стрічково-барабанно-дисково-колодкові гальма, конструктивні та експлуатаційні параметри фрикційних вузлів гальм, belt-drum-disc-pad brakes, structuraland operational parameters of friction brake assemblies

Бібліографічний опис

Взаємозалежність конструктивних і експлуатаційних параметрів фрикційних вузлів гальм / Н. М. Фідровська, Д. О. Вольченко, М. В. Кіндрачук, І. О. Бекіш, О. С. Бурава, В. В. Ніщук // Вiсник Харкiвського нацiонального автомобiльно-дорожнього унiверситету : зб. наук. пр. / М-во освiти i науки України, Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т ; редкол.: А. Г. Батракова (гол. ред.) та iн. – Харкiв, 2023. – Вип. 101, т. 2. – C. 20–30.