Вплив технологічних параметрів нагрівання на механічні властивості Al-Li сплавів

Thumbnail Image

Дата

2024

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

В кваліфікаційній роботі виконується дослідження алюмінієво-літієвих сплавів, які є перспективним конструкційним матеріалом для авіаційної і космічної техніки через малу щільність і високий модуль пружності. В останні роки цій групі матеріалів приділяють велику увагу в частині вивчення їхніх механічних характеристик, опору статичному й втомному руйнуванню і зв'язку цих властивостей з вихідною структурою сплаву. Об’єкт дослідження – визначення впливу криогенних температур на довговічність і швидкість росту втомної тріщини сплаву 1460. Мета роботи – вивчення впливу кріогенних температур на механічні властивості, довговічність, границю витривалості, швидкість росту втомної тріщини і характер втомного руйнування сплаву системи Al-Li. Методи дослідження – зразки випробували на установці для дослідження матеріалів на розтяг, втому, проводили фрактографічні дослідження на скануючому електронному мікроскопі. На підставі виконаної роботи встановлено, що зі зниженням температури від 293 до 4,2 К циклічна довговічність сплаву збільшується, при цьому характер втомного руйнування змінюється від пластичного з борознистою структурою до міжсубзереного з подовжніми і поперечними мікротріщинами.

Опис

Ключові слова

втома, довговічність, тріщиностійкість, руйнування, структура, злам, низькі температури, коефіцієнт інтенсивності напружень, водень, азот, гелій

Бібліографічний опис

Шпеньович, А. В. Вплив технологічних параметрів нагрівання на механічні властивості Al-Li сплавів : кваліфікаційна робота ... бакалавра : 132 Матеріалознавство / Шпеньович Ангеліна В’ячеславівна. – Харків : ХНАДУ, 2024. – 83 с.