Подальше реформування пенсійної системи в Україні: проблеми та можливості

Вантажиться...
Thumbnail Image

Дата

2016

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

У статті розкриті основні проблеми діючої пенсійної системи України. Пенсійна реформа в Україні була почата ще в 2003 році і передбачає пенсійне забезпечення на трьох рівнях. Але другий рівень так і не працює, хоча це самий дієвий напрямок наповнення пенсійного фонду. В статті аналізується, чому ця проблема і досі не вирішена, які напрями в реформуванні здійснюються урядом останніми роками і чи дійсно ці кроки можна назвати реформуванням? В статті також аналізується соціальний аспект пенсійних змін, перш за все – пенсійний вік, який було переглянуто з огляду на європейські норми і чому для Європи ці зміни не такі проблематичні, ніж для України. Загальні висновки: подальше підвищення пенсійного віку працюючих – категорично не сприйнятне. Реальне реформування повинно передбачати наступне: відміну спеціальних пенсій, впровадження обов'язкової накопичувальної системи пенсійного страхування, встановлення єдиного принципу пенсійного забезпечення без надання пільг для будь-яких професій (крім військових), розширення бази для внесків в систему соціального забезпечення. Забезпечення більш тісних зв’язків між пенсійними внесками і розміром пенсій, повинно, у свою чергу стимулювати громадян декларувати свої реальні доходи. «Пенсійна бідність» у нашій країні – це слідство низьких заробітних плат, мізерної ціни робочої сили, високий рівень безробіття. Не здолавши загальну бідність, ми не зможемо вирішити проблему пенсійного забезпечення. Аналізуючи дії уряду сьогодні, також робимо висновок, що з 1 січня 2017 року вибуху реформи не буде. Другий рівень пенсійної системи не запрацює. Основна причина – дефіцит бюджету ПФУ, який вже запланований у бюджеті і реальних джерел для його ліквідації не видно.

Опис

Ключові слова

пенсійна реформа, другий рівень, пенсійне забезпечення, пенсійний вік, пенсійне законодавство, pension reform, the second level, pension, pension age, pension legislation

Бібліографічний опис

Савченко, Т. В. Подальше реформування пенсійної системи в Україні: проблеми та можливості / Т. В. Савченко // Проблеми і перспективи розвитку підприємництва : зб. наук. пр. [Електронний ресурс] / Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т. – Харків, 2016. – № 4 (15), т. 2. – С. 30–34.

Зібрання