Сутність і класифікація малого сільського підприємництва

Вантажиться...
Thumbnail Image

Дата

2016

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

Предметом статті є мале підприємництво, діяльність якого сконцентрована в сільській місцевості. Метою статті є характеристика сутності сільського малого підприємництва і удосконалення його класифікації. В статті за допомогою методів систематизації та узагальнення здійснено аналіз існуючих підходів до визначення сутності малого сільського підприємництва. Виявлено, що значна кількість авторів не розмежовують поняття «мале підприємництво» і «малий бізнес» і визначають його як діяльність на власний ризик з метою отримання прибутку, а також кожен з авторів інтерпретує мале підприємництво залежно від сфери своїх дослідницьких інтересів. Проте в більшості обґрунтувань сутності малого підприємництва проявляються його найбільш важливі елементи як системність, ризиковість та інноваційність. Досліджено основні принципи, за допомогою яких характеризується сутність малого підприємництва; здійснено узагальнення функцій малого сільського підприємництва. Встановлено, що мале сільське підприємництво є сектором регіональної економіки, в якому функціонують суб’єкти підприємницької діяльності аграрної і неаграрної сфери будь-якої організаційно-правової форми і форми власності з метою отримання прибутку. Водночас внаслідок функціонування малого сільського підприємництва досягається отримання соціального ефекту. В статті також розглянуто класифікацію суб’єктів малого сільського підприємництва вітчизняними вченими, на підставі якої зроблено висновок, що специфіка сільських територій потребує уточнення класифікації з урахуванням практики функціонування таких суб’єктів. Здійснено доповнення існуючої класифікації наступними критеріями: за місцем розташування, місією, рівнем ринкових можливостей, ступенем залучення в аграрний сектор, ступенем залучення в тіньовий сектор.

Опис

Ключові слова

мале підприємництво, сільська місцевість, класифікація, самозайнятість, ризик, прибуток, small business, rural area, classification, self-employment, risk, profit

Бібліографічний опис

Матусова, О. М. Сутність і класифікація малого сільського підприємництва / О. М. Матусова // Проблеми і перспективи розвитку підприємництва : зб. наук. пр. [Електронний ресурс] / Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т. – Харків, 2016. – № 1 (12). – С. 12–17.

Зібрання