Встановлення залежності об’ємної твердості від мікроструктури при індентуванні сталі сферо конічним індентором у нано- та мікродіапазонах

Thumbnail Image

Дата

2024

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

В кваліфікаційній роботі виконується дослідження зміни об'ємної відновленої та невідновленої твердості при вдавлюванні сферо конічного індентора з кутом при вершині 60 градусів в нано- та мікродіапазонах. Метою роботи є встановлення впливу мікроструктури металу на значення відновленої та невідновленої об'ємної твердості при вдавлюванні сферо конічного індентора з кутом при вершині 60 градусів в нано- та мікродіапазонах. У ході дослідження вперше було встановлено залежність відновленої та невідновленої об'ємної твердості від навантаження при вдавлюванні в сталеві зразки з різною мікроструктурою сферо конічного індентора в нано- і мікродіапазонах. Крім того, були отримані кількісні значення цих параметрів, які можуть бути використані для подальшого аналізу та порівняння матеріалів з різною мікроструктурою. Ці дослідження допомагають розуміти, як мікроструктура впливає на механічні властивості матеріалів і можуть бути використані для розробки більш ефективних та оптимізованих матеріалів для різноманітних застосувань.

Опис

Ключові слова

об’ємна твердість, відбиток, наноіндентування, індентор, мікродіапазон, нанодіапазон

Бібліографічний опис

Гладченко, О. Г. Встановлення залежності об’ємної твердості від мікроструктури при індентуванні сталі сферо конічним індентором у нано- та мікродіапазонах : кваліфікаційна робота ... бакалавра : 132 Матеріалознавство / Гладченко Олег Геннадійович. – Харків : ХНАДУ, 2024. – 90 с.