Мотивація персоналу в умовах світової кризи

Вантажиться...
Thumbnail Image

Дата

2015

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

Кризисна ситуація в економіці загрожує підприємству не лише фінансовими проблемами а й втратою своїх позицій на ринку, й втратою кваліфікованих кадрів, без яких подолати кризу неможливо. Утримати найбільш вагомих співробітників – одна з основних задач менеджменту компанії на етапі кризи. Але керівники більшості вітчизняних підприємств концентрують свою увагу на управлінні виробництвом, маркетингом, рекламою, фінансами в той час, коли вдосконаленню системи мотивації приділяється недостатня увага. В статті розглядаються особливості мотивації персоналу в умовах кризи, принципи та методи матеріальної та нематеріальної мотивації, обґрунтовується її важливість для організації. Найскладнішим моментом в кризисній ситуації для підприємства є втрата кваліфікованих кадрів, без яких подолати кризу неможливо. Це обумовлено насамперед тим, що керівники помилково вважають, що в умовах кризи проблем з мотивацією та ефективною працею персоналу виникати не повинно, бо співробітники розуміють конкуренцію з боку кількох тисяч звільнених, які можуть погодитися виконувати цю роботу й за меншу заробітну платню. Таким чином, сам факт збереження робочого місця для співробітника розглядається як мотивація до більш якісної та ефективної праці. Проблема в тому, що в умовах зовнішньої нестабільності та численних звільнень співробітників в різних сферах економіки персонал залишився демотивованим. Мотивація персоналу в умовах кризи вимагає змін як в системі матеріального, так і в системі нематеріального стимулювання співробітників, що й розглядається більш детально в цій статті.

Опис

Ключові слова

криза, управління, іноземний досвіт, мотивація, стимулювання, винагорода, підприємство, персонал, crisis, management, foreign experience, motivation, stimulation, revenue, enterprise, staff

Бібліографічний опис

Кощенко, К. В. Мотивація персоналу в умовах світової кризи / К. В. Кощенко // Проблеми і перспективи розвитку підприємництва : зб. наук. пр. [Електронний ресурс] / Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т. – Харків, 2015. – № 2 (9). – С. 119–123.

Зібрання