Можливості та сфера застосування методу аналізу ієрархій в логістиці розміщення гостей в готельно–ресторанному бізнесі

Вантажиться...
Thumbnail Image

Дата

2017

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

Предметом статті являються теоретичні та методичні основи використання методу аналізу ієрархій (МАІ) при проведенні аналітичної роботи, пов'язаної з пошуком оптимального об'єкта розміщення гостей в готельно–ресторанному бізнесі. Метою даної статті є визначення сфери та обґрунтування можливостей застосування МАІ в логістиці клієнтопотоку готельно–ресторанного бізнесу. При дослідженні використовувалися методи аналізу та синтезу; порівняльний та системний методи. В статті уточнено характеристики елементів задачі прийняття рішення про вибір об'єкта розміщення і формування клієнтопотоку; результати дослідження дозволяють стверджувати, що МАІ в даному випадку є найбільш релевантним інструментом аналізу. В статті також систематизовані підходи до відбору критеріїв вибору оптимального об'єкта розміщення в готельно–ресторанному бізнесі. Розглянуто найбільш значущі критерії вибору оптимальної альтернативи; обґрунтовано необхідність їх подання у вигляді ієрархічної структури. Уточнено процедуру побудови ієрархічних структур критеріїв і альтернатив МАІ стосовно поставлених задач. Значна кількість, слабка формалізуємість, різнорідність, багаторівневість критеріїв вибору об'єкта розміщення передбачає проведення комплексної багатокритеріальної оцінки, що й обумовлює доцільність застосування МАІ в даному контексті. Дослідження довело, що здатність МАІ враховувати ієрархічну структуризацію великої кількості факторів різної природи, дозволяє успішно використовувати даний метод при проведенні оптимізаційних процедур планування потоку гостей в готельно–ресторанному бізнесі. Отримані результати можуть бути використані при проведенні практичної аналітичної роботи по вибору оптимального об'єкта розміщення і формуванню клієнтопотоку підприємств готельно–ресторанної сфери.

Опис

Ключові слова

метод аналізу ієрархії, об'єкти колективного проживання, ієрархічна структура, клієнтський потік, логістична підтримка готельно-ресторанного бізнесу, критерії відбору для об'єкта (готелю), матриця попарних конгруентностей, hierarchy analysis method, collective accommodation facilities, hierarchical structure, client flow, logistics support of hotel and restaurant business, the selection criteria for the accommodation facility (hotel), matrix of pairwise congruencies

Бібліографічний опис

Чайка, Т. Ю. Можливості та сфера застосування методу аналізу ієрархій в логістиці розміщення гостей в готельно–ресторанному бізнесі / Т. Ю. Чайка // Проблеми і перспективи розвитку підприємництва : зб. наук. пр. [Електронний ресурс] / Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т. – Харкiв, 2017. – № 3 (18), т. 1. – С. 79–87.

Зібрання