Бакалаврські роботи

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 83
  • Документ
    Дослідження особливостей та енергоефективності гібридного синергічного приводу Toyota Prius
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Єгіпко, Микита Ігорович
    Об'єкт дослідження – процес дослідження особливостей та енергоефективності гібридного синергічного приводу Toyota Prius Мета дослідження – підвищення енергоефективності та екологічної безпеки транспортних засобів за рахунок розробки та впровадження гібридних силових установок. Метод дослідження – використовує системний підхід до проведення дослідження особливостей та енергоефективності гібридного синергічного приводу автомобіля Toyota Prius Предмет дослідження – гібридний синергетичний привід Toyota Prius. Задачі дослідження: провести аналіз гібридних силових установок автомобіля Toyota Prius, визначити сучасний стану питання про перспективи розвитку автомобілів з гібридною силовою установкою, провести дослідження якості та особливостей робочих процесів гібридного синергічного приводу, провести розрахунок основних параметрів тягового електричного двигуна для визначення тягово-швидкісних особливостей гібридної силової установки, провести аналіз відмов чи несправносте гібридної силової установки автомобіля Toyota Prius. Також у дипломній роботі розглянути питання охороні праці та визначені висновки.
  • Документ
    Дослідження енергозберігаючих технологій для транспортних засобів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Філярський, Олексій Олександрович
    Об'єкт дослідження – процес дослідження енергозберігаючих технологій для транспортних засобів. Мета дослідження – підвищення ефективності використання транспортних засобів з альтернативними джерелами живлення за рахунок дослідження енергозберігаючих технологій. Метод дослідження – аналітично-розрахунковий метод дослідження енергозберігаючих технологій для транспортних засобів. Предмет дослідження – енергоємність тягових акумуляторних батарей електричних транспортних засобів. Дипломна робота присвячена вирішенню науково-практичної задачі, що пов’язана з підвищення ефективності використання транспортних засобів з альтернативними джерелами живлення за рахунок дослідження енергозберігаючих технологій. Проведений аналіз розвитку транспортних засобів з альтернативними джерелами живлення. Розглянуті типи тягових акумуляторних батареї та визначено необхідну транспортну інфраструктури для транспортних засобів з альтернативними джерелами живлення Проведено порівняння економічності та ефективності транспортних засобів з альтернативними джерелами енергії та розглянути питання охорони праці.
  • Документ
    Дослідження сучасних систем активної безпеки транспортних засобів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Рубан, Євгеній Олександрович
    Об'єкт дослідження – процес удосконалення системи активної безпеки транспортних засобів. Мета дослідження – підвищення ефективності використання автомобілів за рахунок удосконалення їх електронних систем активної безпеки. Метод дослідження – теорія автоматизованого управління електронних систем і комплексів транспортних засобів, аналітичне дослідження систем безпеки транспортних засобів. Предмет дослідження – електромеханічні системи та комплекси активної безпеки автомобілів. Дипломна робота присвячена актуальній тематиці, що дозволяє підвищити ефективність використання автомобілів за рахунок удосконалення електронних систем, які відповідають за активну безпеку. Проведений аналіз, активної та пасивної безпеки, визначено сучасні та перспективні систем безпеки автомобілів, розглянуті сучасні системи асистентів допомоги водієві проведений порівняльний розрахунок ПІД регутлятора та П регулятора для використання стабільності системи, а також зроблена розробка структурної схеми для сучасних систем активної безпеки та розглянуті питання охорони праці. За результатами дослідження сформульовані висновки.
  • Документ
    Дослідження та діагностика системи живлення електромобілів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Резуненко, Данііл Андрійович
    Мета дослідження: підвищення екологічної чистоти, економічності та ефективності транспортних засобів за рахунок використання подвійної системи живлення електромобіля: акумуляторної батареї та суперконденсатора. Об'єкт дослідження: процес дослідження, діагностики та імітаційного моделювання систем живлення електромобілів. Предмет дослідження: система живлення електромобілів. Дипломна робота бакалавра присвячена актуальній тематиці, що дозволяє підвищити екологічність, економічність та ефективність електричних транспортних засобів за рахунок використання подвійної системи живлення, що складається з акумуляторних батарей та суперконденсаторів. Проведено дослідження традиційних систем живлення електромобілів, проведена розробка та імітаційне моделювання альтернативної системи живлення електромобіля, саме, побудовані моделі електромобіля, електродвигуна та акумуляторно-конденсаторної системи живлення. Розглянути питання діагностика систем живлення електромобілі, проведений вибір та обґрунтування засобів діагностування акумуляторної батареї, досліджена технологія бездротового заряду акумуляторів електромобілів. Розглянути питання охорони праці. За результатами дослідження сформульовані висновки.
  • Документ
    Дослідження тенденцій створення транспортних засобів: електрифікація, спільна мобільність
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Курінний, Максим Олегович
    Об'єкт дослідження – процес дослідження та створенням автономних та електричних транспортних засобів. Мета дослідження – підвищення безпеки руху та екологічності транспортних засобів за рахунок впровадження та використання електромобілів, автомобілів на паливних елементах та за рахунок використання систем спільної мобільності автономних транспортних засобів. Метод дослідження – аналітичні методи дослідження електричних та автомобілів та систем спільної автономної мобільності транспортних засобів. Предмет дослідження – легкові транспортні засоби їх електрифікація та спільна мобільність. Задачі дослідження: провести аналіз тенденції створення електричних транспортних засобів та джерел їх живлення,, провести аналіз та визначити сучасний стан розвитку літій-іонних акумуляторних батарей, провести дослідження принципів побудови електромобілів та транспортних засобів на паливних елементах, провести дослідження силових електронних перетворювачів для електромобілів та автомобілів на паливних елементах, провести порівняння перспективного розвитку електромобілів на акумуляторах і електромобілів на паливних елементах, провести дослідження систем спільного автономного водіння, що використовується в електричних транспортних засобах, визначити перспективні напрями розвитку транспортних засобів, розглянути питання щодо охорони праці та сформулювати висновки по роботі.
  • Документ
    Дослідження економічності гібридних транспортних засобів та електромобілів в експлуатаційних умовах
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Кулізін, Ярослав Олександрович
    Об'єкт дослідження – процес визначення економічності гібридних транспортних засобів та електромобілів в залежності від умов експлуатації. Мета дослідження – підвищення ефективності використання гібридних транспортних засобів та електромобілів за рахунок визначення їх економічності в різних експлуатаційних умовах Предмет дослідження - метод визначення впливу різних умов експлуатації на економічність гібридних транспортних засобів та електромобілів. Дипломна робота присвячена актуальній тематиці, що дозволяє підвищити ефективність використання гібридних транспортних засобів та електромобілів за рахунок визначення їх економічності в залежності від експлуатаційних умов. Виконано аналіз розвитку екологічно чистих транспортних засобів в Україні та світі, проведено схем побудови гібридних транспортних засобів та електромобілів, виконано дослідження джерел живлення гібридних транспортних засобів та електромобілів, проведено визначення режимів руху та експлуатаційних умов для гібридних транспортних засобів та електромобілів, зроблено розрахунок економічності гібридних транспортних засобів та електромобілів в експлуатаційних умовах, розглянути питання охорони праці; сформульовані висновки.
  • Документ
    Обґрунтування раціональних параметрів електропривода гібридних транспортних засобів та електромобілів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Вольський, Михайло Валерійович
    Об'єкт дослідження – процес обґрунтування раціональних параметрів електропривода для гібридної силової установки легкового автомобіля. Мета дослідження – підвищення паливної економічності та екологічної чистоти транспортних засобів за рахунок обґрунтування раціональних параметрів тягового електропривода для гібридної силової установки легкового автомобіля. Метод дослідження – методи дослідження та проектування транспортних засобів з електроприводом. Предмет дослідження – системи та агрегати електричного привода гібридних транспортних засобів, що отримує живлення від тягових акумуляторних батарей. Підвищення паливної економічності та екологічної чистоти транспортних засобів вирішується за рахунок розроблення тягового електропривода для гібридної силової установки. аналіз основних компонентів гібридної силової установки (ДВЗ, електричного двигуна, перетворювача напруги, системи керування); визначення енергетичних характеристик (коефіцієнта корисної дії електричного двигуна, перетворювача напруги та температурного стану) основних компонентів гібридної силової установки в різних режимах роботи; також у дипломній роботі розглянути питання охорони праці, наведено висновки.
  • Документ
    Розробка технічних рішень для підвищення безпеки руху транспортних засобів шляхом модернізації системи освітлення автомобіля
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Тищенко, Данило Андрійович
    Мета роботи: вдосконалення технічного рівня системи освітлення автомобілів з застосуванням елементів адаптивного управління як головного світла, так і сигнальними освітлювальними приладами. Об’єкт роботи: технологічний процес освітлення умов дорожнього руху автомобіля з підвищеним рівнем безпеки для всіх учасників руху. Предмет роботи: система управління головним світлом і сигнальними освітлювальними приладами з адаптивними можливостями. В роботі проведено ретроспективний аналіз систем управління електричними освітлювальними і сигнальними приладами автомобілів, зосереджено увагу на сучасних системах, їх недоліках. Розглянуті сучасні тенденції розвитку систем управління освітленням автомобілів із застосуванням так званого активного управління. Обрані основні напрямки покращення управління - система управління головним світлом і система управління сигнальними освітлювальними приладами (стоп – сигнал). Проведено огляд і обгрунтування елементної бази для модернізації системи управління автомобіля, що суттєво підвищить рівень безпеки руху. Розроблено структурну схему удосконаленої системи і елементи алгоритмічного забезпечення роботи системи на борту автомобіля. Результати роботи можуть бути використанні при впровадженні розроблених рішень у виробництво в умовах СТО.
  • Документ
    Розробка технічних рішень для управління сервісними функціями транспортного засобу через мережу GSM
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Лещенко, Микола Андрійович
    Мета роботи: покращення комфортності умов праці і безпеки руху з застосуванням елементів додаткового сервісу і дистанційного управління ними. Об’єкт роботи: технологічний процес управління сервісними системами транспортного засобу при його модернізації. Предмет роботи: система дистанційного управління додатковими сервісними функціями транспортного засобу з використанням технологій мобільного зв’язку. В роботі проведено огляд сучасного рівня використання систем зв’язку на основі мережі GSM на автомобільному транспорті, наведена загальна класифікація бездротових технологій і зокрема особливості технології GSM. Розглянуто системи мобільного інтернету в нашій країні і застосування засобів мережі GSM на транспортних засобах для підвищення комфортності експлуатації. Обрані деякі напрямки покращення комфортних умов - система управління кліматом і система управління попереднім підігрівом двигуна, стекол, дзеркал. Проведено огляд і обґрунтування елементної бази для модернізації системи управління автомобіля, що підвищить рівень комфорту і безпеки руху. Розроблено структурну схему системи управління і елементи алгоритмічного забезпечення роботи системи на борту автомобіля. Результати роботи можуть бути використанні при модернізації існуючих автомобілів в умовах СТО.
  • Документ
    Дослідження вдосконалених систем допомоги водію ADAS
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Смирнов, Арсеній Арсенійович
    Мета роботи: підвищення безпеки руху транспортних засобів за рахунок дослідження сучасних систем допомоги водія, моделювання системи допомоги при утриманні смуги руху LKAS та розробки системи рульового управління та швидкості. Об’єкт роботи: процес дослідження, моделювання та розробки удосконалених систем допомоги водію ADAS. Предмет дослідження: системи удосконалених систем допомоги водію ADAS. В результаті виконання дипломної роботи бакалавра проведені наступні дослідження та розробки: - дослідження удосконалених систем допомоги водію ADAS, визначені види, призначення, функціональні можливості, переваги та перспективи розвитку ADAS; - дослідження системи допомоги при утриманні смуги руху LKAS та приклади її виконання; - моделювання системи допомоги при утриманні смуги руху LKAS; - розробка систем рульового управління та швидкості для автономного транспортного засобу, а саме визначена стратегія відстеження траєкторії руху, побудована динамічна модель автомобіля (bicycle model), проведена розробка алгоритму відстеження траєкторії, проаналізовані експериментальні дослідження; - досліджені питання охорони праці; - визначені висновки по роботі. Результати дослідження будуть корисними для студентів, аспірантів, інженерне-технічних робітників, що розробляють та обслуговують електронні та електромеханічні системи та комплекси транспортних засобів.
  • Документ
    Дослідження та удосконалення системи автономного водіння транспортних засобів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Магеррамов, Ілгар Намиг огли
    Мета роботи: підвищення рівня автономності та надійності роботи систем автономного керування транспортних засобів з використанням штучного інтелекту. Об’єкт роботи: процес дослідження та удосконалення систем автономного водіння транспортних засобів. Предмет дослідження: системи автономного водіння транспортних засобів в реальному часі з різними видами датчиків, електронних систем управління та виконавчих пристроїв. Дипломна робота присвячена дослідженню роботи систем автономного водіння з різними комплектуючими та різними джерелами даних, проведений вибір більш раціонального варіанту програмного забезпечення для зчитування інформації, одержуваної з радарів, датчиків, камер та GPS. Проведена розробка системи маневрування з модифікаціями блоку управління. Розглянута технічна можливість використання квазизенітної супутникової системи (QZSS) для створення роботизованого транспортного комплексу. Проведений аналіз тенденцій розвитку сучасних автономних транспортних засобів. Розглянути питання охорони праці. За результатами дослідження сформульовані висновки.
  • Документ
    Дослідження можливості використання мови програмування Rust для створення програмно-визначених транспортних засобів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Літвінов, Олексій Вікторович
    Мета роботи: провести аналітичне дослідження можливості використання мови програмування Rust для застосування у автомобільних додатках при побудові програмно-визначених транспортних засобів. Об’єкт роботи: процес дослідження можливості використання мови програмування Rust для застосування у автомобільних додатках при побудові програмно-визначених транспортних засобів. Предмет дослідження: мова програмування Rust та можливість її використання для створення автомобільних додатків. В результаті проведеного дослідження виконані наступні завдання: - проведено визначення нового терміну «Software-Defined Vehicle» (SDV) – «Програмно-визначений транспортний засіб»; - доведена актуальність дослідження та обґрунтування необхідності створення програмно-визначених транспортних засобів; - розглянута перспектива розвитку автомобілів та еволюція програмно-визначених транспортних засобів; - досліджена технологія 3D-розпізнавання для створення програмно-визначених транспортних засобів; - визначені напрями створення програмно-визначених транспортних засобів, проведений аналіз концепції компанії Amazon Web Services та сумісної стратегії BlackBerry та AWS; - доведена можливість використання мови програмування Rust для створення програмно-визначених транспортних засобів; - досліджені питання охорони праці; - визначені висновки по роботі. Результати дослідження будуть корисними для студентів, аспірантів, інженерне-технічних робітників, що розробляють та обслуговують електронні та електромеханічні системи та комплекси транспортних засобів.
  • Документ
    Розробка роботизованої коробки передач для адаптивного круїз-контролю
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Красиля, Павло Володимирович
    Мета роботи: підвищення екологічної безпеки транспортних засобів, економії палива та комфорту водіння за рахунок розробки роботизованої коробки передач, яка працює сумісно з адаптивним круїз-контролем. Об’єкт роботи: процес зв’язків між системою адаптивного круїз контролю і механічною коробкою передач з сервоприводом. Предмет дослідження: процес зв’язків між системою адаптивного круїз контролю і механічною коробкою передач з сервоприводом. Дипломна робота присвячена розвитку безпілотного транспортного засобу, на основі системи адаптивного круїз-контролю інтегрованого в контролер роботизованої коробки передач, за для підвищення безпеки руху та комфорту водіння на магістралі та дорожньому потоці. Розглянуто вплив на важливість системи підвищення безпеки водіння, функціонування і їх подальший розвиток, як безпілотну установу на автомобіль.
  • Документ
    Дослідження акумуляторних батарей електромобілів та систем їх заряду
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Казак, Дмитро Антонович
    Мета роботи: підвищення екологічності та економічності транспортних засобів за рахунок застосування літій-іонних акумуляторних батарей та моделювання заряду та розряду акумуляторної батареї. Об’єкт роботи: процес дослідження літій-іонних акумуляторних батарей електромобілів та систем їх заряду, процес моделювання заряду та розряду акумуляторної батареї. Предмет дослідження: літій-іонні акумуляторні батареї для електромобілів та системи їх заряду. В результаті проведеного дослідження виконані наступні завдання: - обґрунтований об’єкт дослідження; - визначений принцип роботи та параметри літій-іоних акумуляторів; - проведено моделювання заряду та розряду акумуляторної батареї електромобіля: електричний процес, теплодинамічний процес, деградація акумуляторної батареї, дорожні випробування Nissan LEAF; - досліджені системи живлення та систем заряду електромобілів Nissan LEAF та BMW i3; - досліджені стандарти та системи заряду акумуляторів електромобілів в США та Європі; - розглянути питання охорони праці; - визначені висновки по роботі. Результати дослідження будуть корисними для студентів, аспірантів, інженерне-технічних робітників, що розробляють та обслуговують літій-іонні акмуляторні батареї для електричних транспортних засобів.
  • Документ
    Дослідження та діагностика систем допомоги водію транспортних засобів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Гупало, Микола Ігорович
    Мета роботи: підвищення безпеки руху транспортних засобів за рахунок впровадження та використання передових систем допомоги водія їх діагностики та налаштування. Об’єкт роботи: процес дослідження, моделювання та випробувань передових систем допомоги водія транспортних засобів, їх діагностика та налаштування. Предмет дослідження: системи допомоги водія транспортного засобу. В результаті проведеного дослідження виконані наступні завдання: - проведено дослідження систем допомоги водія, а саме: досліджено підвищення безпеки руху за рахунок використання систем допомоги водію; проаналізована ефективність основних систем допомоги водію; проведено дослідження та моделювання адаптивного круїз-контроля за різними моделями: модель інтелектуального водія, модель Гіпса, модель лінійного закону керування; побудована динамічна модель автомобіля; проаналізовані результати випробувань групи автомобілів під час експериментів на полігону AstaZero (Швеція); - проведено дослідження процесу діагностики систем допомоги водія транспортних засобів на діагностичному комплексі Bosch FSA740 та налаштування адаптивного круїз-контроля автомобілів Audi А6 та Audi А8 на юстувальному стенді VAS 6430; - розглянути питання охорони праці та сформульовані висновки. Проведено дослідження буде корисним для студентів, аспірантів та наукових робітників, що займаються розробкою, впровадженням та моделюванням передових систем допомоги водія.
  • Документ
    Дослідження особливостей діагностики і ремонту гібридних транспортних засобів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Абу Ейд, Мохаммад Рамійович
    Мета роботи: підвищення ефективності діагностики тягового електроприводу гібридного автомобіля за рахунок зменшення часу на пошук несправностей. Об'єкт роботи: процес синтезу і дослідження діагностичних моделей тягового електроприводу гібридного автомобіля Lexus RX450h. Предмет роботи: параметри діагностичних моделей тягового електроприводу гібридного автомобіля. В дипломній роботі вирішені наступні питання: – проведений аналіз принципів побудови систем діагностики гібридних автомобілів; –проведений аналіз технічних засобів діагностики; – проведені дослідження особливостей діагностики тягового електропривода гібридного автомобіля Lexus RX450h; – розглянуті питання охорони праці; – за результатами проведених досліджень сформульовані висновки. Результати роботи доцільно використовувати при проектуванні діагностичних систем для гібридних транспортних засобів.
  • Документ
    Розробка мікропроцесорного пристрою відновлення автомобільного акумулятора
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Лук’янченко, Давид Вікторович
    Мета роботи: Дослідження методів заряджання та відновлення ємності свинцево-кислотних автомобільних акумуляторів та розробка зарядного пристрою з використанням мікропроцесорного управління. Об’єкт роботи: процеси електричного відновлення свинцево-кислотних акумуляторів. Предмет роботи: пристрій для заряджання та відновлення ємності свинцево-кислотного авто-мобільного акумулятора. В роботі виконано аналіз альтернативних методів відновлення ємності свинцево-кислотного автомобільного акумулятора. Проведено дослідження пристрою заряджання та відновлення ємності свинцево-кислотного автомобільного акумулятора. Розкрито його будову, принцип дії, структуру програмного забезпечення. Результати роботи доцільно використовувати при розробці мікропроцесорних пристроїв заряджання та відновлення ємності свинцево-кислотного автомобільного акумулятора.
  • Документ
    Розробка системи електропостачання сучасного авторемонтного підприємства
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Шокот, Кирило Русланович
    Мета роботи: аналіз існуючої системи електропостачання авторемонтного підприємства, визначення шляхів її модернізації. Об’єкт роботи: процес розподілу електричної енергії між споживачами авторемонтного підприємства. Предмет роботи: система електропостачання авторемонтного підприємства. Проведено аналіз існуючої системи електропостачання авторемонтного підприємства, визначено напрямки її модернізації з метою підключення сучасного виробничого обладнання.
  • Документ
    Розробка адаптивної системи керування прискоренням та гальмуванням електромобіля
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Хілевський, Владислав Сергійович
    Мета роботи: проведення аналізу систем керування тяговими електричними двигунами, розробка пропозицій щодо їх вдосконалення. Об’єкт роботи: процес керування вихідними параметрами електричних двигунів. Предмет роботи: тяговий електродвигун електромобіля. Проведено аналіз принципів побудови систем керування основних типів тягових електричних двигунів електромобілів, запропоновано систему адаптивного керування, яка враховує поточну масу електромобіля, проведено комп’ютерне моделювання роботи запропонованої системи керування.
  • Документ
    Дослідження впливу зарядних станцій електромобілів на якість електричної енергії мережі живлення
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Петрачков, Владислав Олегович
    Мета роботи: проведення аналізу існуючих систем заряду електромобілів, визначення їх впливу на якість електричної енергії зовнішньої електричної мережі, розробка пропозицій щодо зменшення негативного впливу зарядних станцій електромобілів на якість електричної енергії зовнішньої електричної мережі. Об’єкт роботи: процес заряду електромобіля. Предмет роботи: пристрої заряду електромобілів. Проведено аналіз топології сучасних бортових та зовнішніх пристроїв для заряду електромобілів, визначено їх вплив на якість електричної енергії зовнішньої мережі живлення.