2020, № 1 (24)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 21
  • Документ
    ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ЖУРНАЛ
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
  • Документ
    Аналітичний інструментарій вимірювання інформаційно-комунікаційного потенціалу промислового підприємства
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Шукліна, Вікторія Вікторівна; Шуклина, Виктория Викторовна; Shuklina, Victoria
    Мета дослідження полягала у розробленні методологічного підходу щодо оцінювання інформаційно-комунікаційного потенціалу підприємства з урахуванням ситуації функціонування або її зміни, уточнення аспектів, потребуючих поліпшення, та встановлення положень теоретичного базису проблеми дослідження. Методика дослідження. Результати отримані за рахунок застосування методів: індукції і дедукції – при побудові методологічних основ оцінювання; аналітичних порівнянь і аналогій – при розробленні методичних засад оцінювання; абстракції – при визначенні сутності категорій «потенціал ситуації», «інформаційно-комунікаційне середовище». Результати. Сформовано методологічний підхід щодо оцінювання інформаційно-комунікаційного потенціалу підприємства в умовах мінливості ситуацій функціонування. Уточнено аналітичний інструментарій вимірювання інформаційно-комунікаційного потенціалу підприємства за ситуаційними перевагами та перешкодами. Удосконалено понятійнокатегоріальний апарат теорії управління потенціалом. Наукова новизна. Запропоновано методологічний підхід щодо оцінювання інформаційнокомунікаційного потенціалу промислового підприємства в умовах мінливості ситуацій функціонування, який базується на поєднанні методів і параметрів, що, на відміну від існуючих, враховує ситуаційні переваги і перешкоди функціонування та дозволяє адекватно реагувати на зміни зовнішнього середовища. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути запропоновані для впровадження на промислових підприємствах; очікуваним ефектом може бути підвищення оперативності прийняття управлінських рішень в сфері управління інформаційно-комунікаційним потенціалом і стратегічним розвитком.
  • Документ
    Сучасний погляд на інвестиції як на есенціальну частину бізнес-активності
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Солопун, Наталія Миколаївна; Пономарьова, Надія Володимирівна; Солопун, Наталья Николаевна; Пономарева, Надежда Владимировна; Solopun, Nataliya; Ponomaryova, Nadiya
    Мета: У запропонованій роботі розглянуто актуальне питання змін у сфері інвестування через подальше впровадження новітніх електронних технологій і настання епохи «Індустріалізації 4.0», яка охоплює нові площини функціонування світу. Цифрове проєктування, віддалене налаштування обладнання на виробництві, автоматичне замовлення необхідних компонентів і логістика готового продукту на шляху до кінцевого клієнта тощо. Це далеко неповний перелік сфер застосування новітніх електронних технологій. У зв’язку з цим необхідно зробити спробу розгляду сучасних варіантів здійснення інвестиційної діяльності. Методика дослідження: метод діалектичного пізнання – для гнучкого, критичного та послідовного розгляду теорії інвестицій; метод абстрагування – для відокремлення від несуттєвих ознак питання, що вивчається, з одночасним виділенням тих властивостей, що є важливими для даного дослідження; теоретичного узагальнення та загальні логічні прийоми пізнання – для розгляду існуючої інформації щодо вказаного питання. Результати дослідження: Сьогоднішні інвестиційні проєкти мають подвійний фунціонал і вирішують два достатньо суперечливі завдання. З одного боку, інвестиційний проєкт покликаний приносити гроші власнику й одночасно має бути корисним для клієнта та для суспільства. Тому підприємці сьогодні не завжди мають за мету отримання максимального сегменту ринку та подібні цілі. Сучасні проєкти (стартапи, краудінвестінг тощо) спрямовані, можливо, на менший масштаб, але на більш глобальні задачі, зокрема, соціально орієнтованого змісту. З вирішення важливих задач на локальному рівні виходить вирішення задач для людства в цілому. Тому розглянуті у запропонованій роботі новітні способи вкладення ресурсів представляють інтерес як з наукової, так і з практичної точки зору. Наукова новизна: у запропонованій роботі представлено авторський погляд на теорію інвестування, зокрема, виділено такі поняття, як «стартап», «краудінвестінг», «філтех-проєкт» тощо як окремі сучасні прояви можливого вкладення інвестиційних коштів. У статті підкреслено важливу та актуальну для сучасного суспільства роль соціально орієнтованої спрямованості інвестиційних проєктів, яка сьогодні найчастіше й проявляється саме у таких формах інвестування, які зазначено у роботі. Практична значущість результатів проведеного дослідження полягає у тому, що удосконалені теоретичні аспекти інвестування нададуть змогу потенційним інвесторам приймати більш обґрунтовані рішення у процесі інвестиційної діяльності та пошуку об’єктів для вкладення ресурсів й, зокрема, приєднатися до соціально-відповідальної спрямованості сучасного бізнесу, яка сьогодні розвивається поряд з розвитком діджиталізації і виступає повноправним атрибутом інвестування в умовах «Індустріалізації 4.0».
  • Документ
    Підвищення ефективності об'єднаних територіальних громад за рахунок їх спеціалізації в сфері туризму та готельного господарства
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Рябєв, Антон Анатолійович; Поколодна, Марія Миколаївна; Абрамов, В. В.; Рябев, Антон Анатольевич; Поколодная, Мария Николаевна; Ryabev, Anton; Pokolodna, Mariia; Abramov, V. V.
    Мета. Визначити конкретні шляхи розвитку тих видів діяльності, які здатні забезпечити створення такої туристської інфраструктури, що буде здатна забезпечити прибутковість об’єднаних територіальних громад з урахуванням орієнтації на сільський та екологічний туризм. Результати дослідження. Автори здійснили аналіз тенденції подальшого розвитку туризму, а саме: підвищення соціальної відповідності щодо порушення екологічної рівноваги; скорочення часу та підвищення частоти відпочинку; можливість мандрувати з домашніми тваринами; прагнення уникнути перевантажених туристських напрямів; можливість гнучкого планування відпочинку за рахунок інформаційного забезпечення. Здійснено наголос на необхідності розвитку екологічного та сільського туризму. З метою розвитку екологічного та сільського туризму автори пропонують створити екологічні стежки цілорічного функціонування, що дозволять займатись різноманітними видами рекреаційних занять. Також автори пропонують створити мережі сімейних готелів, хостелів, пансіонатів, які дозволять задовольнити попит на послуги розміщення. Відповідно до цих послуг можливо буде сформувати інфраструктуру агросадиб. Практична значущість. Буде створено туристські кластери, кожен з яких може отримати спеціалізацію відповідно певному виду туризму (зелений, екологічний, сільський тощо), певному виду засобів розміщення (сімейні готелі, хостели, пансіонати і т.д.) та/або відповідно їх сполученню. В межах об’єднаних територіальних громад можливо буде сформувати відповідні туристські напрями цілорічного функціонування на основі створення умов для проживання та харчування в готельних закладах. Реалізація цієї стратегії розвитку об’єднаних територіальних громад дозволить отримати наступні позитивні результати: буде оновлено матеріально-технічну базу та здійснено розвиток загальної інфраструктури об’єднаних територіальних громад; буде створено нові робочі місця для мешканців об’єднаної територіальної громади та залучено вже готових фахівців до сфери функціонування туризму. Все це приведе до підвищення прибутковості та фінансової стійкості об’єднаних територіальних громад.
  • Документ
    Аналіз стану готельного господарства регіонів України
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Рябєв, Антон Анатолійович; Рябев, Антон Анатольевич; Ryabev, Anton A.
    Мета. Виходячи з визначення невирішеності проблемного питання, необхідно визначити стан і динаміку розвитку готельного господарства регіонів України, як складової туристичної галузі, що дозволить виділити напрями перспективного розвитку готельного господарства в регіонах України. Результати дослідження. У статті здійснено дослідження стану та динаміки розвитку готельного господарства регіонів України за період 2010–2016 рр., на основі якого виявлено неоднорідність розвитку готельного господарства по регіонах України та визначено, що загальна тенденція спрямована у бік зменшення кількості готелів та аналогічних засобів розміщення. Окрім цього, було виявлено зменшення розміру інвестицій з 2010 року по 2016 рік майже на 58%. Зменшення кількості готелів та аналогічних засобів розміщення та інвестицій на їх створення та розвиток було пов’язано зі зменшенням кількості туристів, що, відповідно, негативно відбилося на загальному стані туристичної індустрії України. Практична значущість. У якості вирішення визначеної проблеми було запропоновано зробити акцент на створенні мережі спеціалізованих малих сімейних готелів і пансіонатів на природі, що дозволить пожвавити рекреаційний напрям туризму. Також було запропоновано створити спеціалізоване державне житлово-комунальне підприємство типу «хостел», діяльність якого повинна бути спрямована на надання бюджетних» місць подорожуючим «бекпекерам» як у межах країни, так і для іноземних туристів, серед яких як раз і популярні такі готелі. Запропоновані заходи дозволять створити збалансований ринок готельного господарства та готельних послуг в межах регіонів України (не лише середньої та вищої цінової категорій, але й «бюджетної»), що, своєю чергою, приведе до стимулювання національного та міжнародного в’їзного туризму.
  • Документ
    Розробка навчально-методичного забезпечення за дистанційним курсом для абітурієнтів «Вступ до фаху 051 – «Економіка»»
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Приходько, Дар’я Олександрівна; Приходько, Дарья Александровна; Prykhodko, Daria
    Мета: розроблення навчально-методичного забезпечення за дистанційним курсом для абітурієнтів «Вступ до фаху 051 – «Економіка»». Методика дослідження: у роботі були використані загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу; системного і комплексного підходу; абстрактно-логічний метод. Результати: визначено, що дистанційний курс для абітурієнтів «Вступ до фаху 051 – «Економіка»» доцільно реалізовувати на базі віртуальної навчальної платформи Moodle, яка є найбільш досконалою та поширеною в Україні і в світі. Перевагами навчання за даним курсом в межах обраного віртуального навчального середовища Moodle є: мобільність; діяльність; наявність зворотного зв’язку; безкоштовний доступ; короткий термін навчання; усвідомлений вибір фаху. Cтруктурні елементи дистанційного курсу «Вступ до фаху 051 – «Економіка»» доцільно представляти у вигляді трьох основних блоків: анотація курсу; загальна інформація про курс; навчальна частина курсу. Зміст структурних елементів даного курсу слід наповнювати інформацією, яка привертала б увагу абітурієнтів до курсу, спонукала до запису на курс, до навчання за курсом, до вступу до ЗВО за відповідною спеціальністю. Наукова новизна: розроблено навчально-методичне забезпечення за дистанційним курсом для абітурієнтів «Вступ до фаху 051 – «Економіка»», а саме – структуру та зміст елементів курсу. Практичним застосуванням розробленого навчальнометодичного забезпечення є те, що дистанційний курс для абітурієнтів «Вступ до фаху 051 – «Економіка»» є сертифікованим та рекомендованим до навчального процесу в Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті. Практична значущість: дистанційний курс для абітурієнтів «Вступ до фаху 051 – «Економіка»» надає можливість привернути увагу абітурієнтів до ЗВО та залучити до вступу за відповідною спеціальністю.
  • Документ
    Особенности практического применения различных стилей менеджмента
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Поясник, Георгий Владимирович; Поясник, Георгій Володимирович; Poyasnik, Georgiy
    Цель. Целью данного исследования является подробное рассмотрение и изучение различных стилей менеджмента, выявление их преимуществ и недостатков, а также определение оптимального стиля управления для современного предприятия. Методика исследования. Методической основой работы являются научные труды выдающихся ученых и материалы периодических изданий. В работе использован метод анализа и синтеза при исследовании авторитарного, демократического и либерального стилей управления, их преимуществ и недостатков. Результаты. В работе рассмотрены различные стили менеджмента: авторитарный стиль − менеджмент, несколько схожий с диктатурой; либеральный стиль − менеджмент, в котором руководство почти не вмешивается в работу сотрудников, предоставляя им практически полную автономию в выполнении работы и выборе заданий; демократический стиль − менеджмент, в котором руководство подразделением выполняется коллегиально при участии самих сотрудников. Проведен анализ каждого из стилей управления с определением их положительных и отрицательных сторон. Определены соответствия различных стилей менеджмента определенным хозяйственным ситуациям. Научная новизна. Рассмотренные три стиля управления являются эффективными для различных подразделений предприятия и решения различных производственных проблем, где важнейшая задача руководителя заключается в выборе такого стиля управления, который принесет максимальный эффект для работника и работодателя. Практическая значимость. Полученные результаты исследования позволяют установить такие взаимоотношения между руководителем и подчиненными, где руководитель должен себя вести так, чтобы в зависимости от ситуации, которая складывается на производстве, их отношения имели максимальную продуктивность в деятельности предприятия.
  • Документ
    Оптимізація оподаткування як ефективний інструмент підвищення рівня економічної безпеки підприємства
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Онісіфорова, Валентина Юріївна; Сідельнікова, Владислава Костянтинівна; Онисифорова, Валентина Юрьевна; Сидельникова, Владислава Константиновна; Onisiforova, Valentyna; Sidelnikova, Vladyslava
    Мета. Дослідження можливості оптимізації оподаткування діяльності підприємства як інструмента підвищення рівня економічної безпеки підприємства. Методика дослідження. В ході дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційними ресурсами дослідження є електронні інформаційні ресурси і матеріали періодичних видань. Результати. Критерієм вибору системи оподаткування результатів діяльності підприємства є рівень прибутковості, тобто у разі обрання невідповідної до нього системи, підприємство штучно завищує рівень податків, що спричиняє погіршення показників фінансового стану. Загроза вибору неефективної системи оподаткування діяльності підприємства спрямовує свій вплив на низку складових економічної безпеки підприємства в межах кожного з найбільш розповсюджених поглядів на їх класифікацію. Відповідно до системного підходу виокремлюють фінансову складову, що уособлює всі аспекти, які формують фінансовий стан, визначають рівень прибутковості, ліквідність і платоспроможність підприємства. Це головна складова, яка зазнає безпосереднього негативного впливу з боку досліджуваної загрози. відповідно до ресурсного підходу безпосереднього впливу від завищеного рівня сплачених податків зазнає складова безпеки капіталу, яка стосується безпеки фінансових ресурсів підприємства. Відповідно до ресурсного та функціонального підходів виокремлюється фінансова складова, яка визначається спрямованістю комерційного підприємства на максимізацію прибутку, тобто досліджувана загроза є небезпечною для цієї складової. В умовах класифікації за видом діяльності фінансова безпека формується як безпека фінансового стану, кредитна безпека та безпека фінансових операцій, отже загроза завищених податків є небезпечною в розрізі даної складової. Наукова новизна. Визначено перелік складових економічної безпеки підприємства в межах найбільш поширених підходів до їх виокремлення, що зазнають негативного впливу з боку загрози вибору неефективної системи оподаткування результатів діяльності підприємства. Практична значущість. Запропоновані висновки можуть бути використані дослідниками, власниками та керівниками підприємств при визначенні ефективних інструментів управління економічною безпекою підприємства.
  • Документ
    Сучасні аспекти управління кадровою безпекою підприємства
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Онісіфорова, Валентина Юріївна; Болотова, Тетяна Миколаївна; Онисифорова, Валентина Юрьевна; Болотова, Татьяна Николаевна; Onisiforova, Valentyna; Bolotova, Tatyana
    Мета. Визначення ефективних інструментів підвищення рівня кадрової безпеки підприємства. Методика дослідження. В ході дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційними ресурсами дослідження є електронні інформаційні ресурси і матеріали періодичних видань. Результати. Незалежно від того, який підхід – ресурсний, системний, функціональний – використовується в дослідженні, обов’язково виокремлюється складова, яка стосується управління економічною безпекою підприємства з точки зору управління персоналом. Вплив персоналу на рівень економічної безпеки підприємства не викликає сумніву, тому необхідним є пошук ефективних сучасних інструментів підвищення рівня економічної безпеки саме через кадрову складову. Традиційні напрямки управління персоналом можуть бути визначені інструментами підвищення рівня кадрової безпеки підприємства у зв’язку з тим, що вони позитивно впливають на її показники. Серед нових інструментів підвищення рівня кадрової безпеки підприємства можна виокремити управління адаптацією працівника на робочому місці та управління соціальним розвитком колективу. Головним видом адаптації в умовах вітчизняних підприємств є виробнича адаптація, отже, задля підвищення рівня кадрової безпеки необхідні заходи, які б могли максимально скоротити терміни адаптації працівника на ідприємстві та вивести продуктивність його праці на ефективний рівень. Класичними методами адаптації є інструктажі, наставництво та навчання на виробництві. Прогресивними методами виробничої адаптації, які базуються на досвіді європейських підприємств, є метод «занурення», метод «кадрових шкіл», дистанційне навчання, метод «приятелювання». Серед методів соціального розвитку колективу найбільш ефективним визначено корпоративне медичне страхування. Наукова новизна. Визначено перспективні методи виробничої адаптації персоналу та соціального розвитку колективу як інструменти підвищення рівня кадрової безпеки підприємства. Практична значущість. Запропоновані висновки можуть бути икористані керівниками та власниками підприємств при управлінні їх економічною безпекою.
  • Документ
    Антикризове управління на підприємствах малого та середнього бізнесу
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Мирошниченко, Юрій Вікторович; Вдовіченко, Анна Сергіївна; Мирошниченко, Юрий Викторович; Вдовиченко, Анна Сергеевна; Myroshnychenko, Yurii; Vdovichenko, Anna
    Мета: узагальнення методичних рекомендацій щодо антикризового управління вітчизняними підприємствами малого та середнього бізнесу. Відповідно до поставленої мети було визначено наступні завдання: дослідити сутність поняття «антикризового управління» та підходи до його визначення; узагальнити науково-практичні рекомендації щодо адаптації принципів антикризового управління на підприємствах малого та середнього бізнесу. Методика дослідження: для досягнення поставленої в роботі мети були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи порівняння, систематизації та узагальнення, абстрактно-логічного аналізу. Результати: виявлено причини й особливості кризового стану підприємств на кожному етапі їх життєвого циклу; на основі аналізу наукових джерел встановлено сутність поняття «антикризове управління» та запропоновано авторське визначення даного терміну. Виявлено основні підходи до антикризового управління та визначено основні завдання антикризового управління на підприємствах малого та середнього бізнесу. Наукова новизна: виділено принципи антикризового управління, які, на відміну від існуючих, враховують специфіку підприємств малого та середнього бізнесу і сприятимуть посиленню їх позицій на ринку в умовах нестабільності економічного становища в Україні. Практична значущість: практична значущість наукових результатів статті полягає в тому, що впровадження пропозицій, розроблених за результатами дослідження, на підприємствах малого та середнього бізнесу сприятиме підвищенню ефективності господарської діяльності підприємств на всіх етапах життєвого циклу в умовах нестабільності економічного становища в Україні.
  • Документ
    О стратегии формирования деловой карьеры работника в бизнесе
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Лысанова, Алла Митрофановна; Пахомова, Людмила Владимировна; Лисанова, Алла Митрофанівна; Пахомова, Людмила Володимирівна; Lysanova, Alla; Pakhomova, Lyudmila
    Цель: разработка стратегии формирования деловой карьеры работника в бизнесе. Методика исследования: системный и комплексный анализ к изучению формирования деловой карьеры работника; методы логического анализа для определения уровня притязаний работника в бизнесе; методы сравнения, дифференциации и синтеза результатов анализа. Результат исследования: установлено содержание понятия деловая карьера работника в бизнесе как объекта управления; сформулировано и исследовано такую важнейшую категорию формирования деловой карьеры работника как его ценностная ориентация в бизнесе; обозначено элементы понятия ценностной ориентации работника в бизнесе и показано их роль для обеспечения разработки стратегии формирования деловой карьеры работника; выявлено суть и содержание личностных мотивов работника, обеспечивающих успешную реализацию его деловой карьеры; выявлено условия, необходимые для моделирования успешной деловой карьеры работника в бизнесе; сделано попытку выявления взаимосвязи трудовой жизнедеятельности работника со стратегией формирования его деловой карьеры. Установлено условия успешного моделирования деловой карьеры работника в трудовом коллективе, а именно: наличие у работника трудового коллектива качественных и четких целей его реализации в бизнесе; постоянного накопления работником профессиональных знаний, умений, опыта и навыков; наличие у работника мощностной мотивации относительно приобретения новых знаний; эффективная система оценки деятельности работника в бизнесе; возможность эффективной реализации самовыражения и самодостижения работника в бизнесе. Научная новизна: предложено процесс формирования деловой карьеры работника в бизнесе с учетом реализуемых работником видов социальной активности, а также с учетом выявленных особенностей трудового коллектива, где реализован трудовой потенциал работника. Практическая значимость: полученные результаты исследования позволяют обеспечить эффективное управление деловой карьерой работников в бизнесе с учетом выявленных необходимых условий формирования их деловой карьеры.
  • Документ
    Аналіз сутності поняття економічної безпеки підприємства
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Лисенко, Аліна Олександрівна; Грабар, Дмитро Олександрович; Лысенко, Алина Александровна; Грабарь, Дмитрий Александрович; Lysenko, Alina; Grabar, Dmytro
    Мета. Метою дослідження є розкриття сутності поняття «економічна безпека підприємства» з точки зору різних науковців та аналіз зазначеної категорії. Методика дослідження. Для досягнення зазначеної мети, у роботі використано метод угруповання, який було застосовано при виявленні підходів до визначення сутності досліджуваного поняття «економічна безпека підприємства». Результати. У роботі досліджено систему визначень поняття «економічна безпека підприємства» з точки зору різних вчених, де саме поняття «економічна безпека підприємства» розглядається з таких напрямків як: стан ефективного використання ресурсів, стан виробничої системи, наявність конкурентних переваг, стан економічного розвитку, гармонізація економічних інтересів. Проведено аналіз визначень наукового поняття «економічна безпека підприємства», де зазначено, що, з однієї сторони, економічна безпека підприємства представляє собою універсальну категорію, а з іншої – до розкриття її сутності можна підійти з різних боків і тлумачити це визначення, опираючись на певну особливість бачення. Стабільність і успішність функціонування підприємства, досягнення його стратегічних цілей, а також збільшення прибутку неможливе без належного рівня економічної безпеки. Економічна безпека підприємства є визначною для економічної безпеки суспільства, особливо в сьогоденні, де світова криза диктує свої умови для виживання не тільки в Україні, а в більшості розвинених країн. Наукова новизна. У ході наукового дослідження було виділено такі основні цілі економічної безпеки підприємства: забезпечення фінансової ефективності функціонування підприємства, максимальне використання технологічного потенціалу фірми і підвищення її конкурентоспроможності, досягнення ефективної організаційної структури та управління підприємством, забезпечення високого рівня кваліфікації кадрів, високий рівень екологічності підприємства, тобто мінімізація шкідливих викидів у навколишнє середовище, забезпечення надійності правового захисту функціонування підприємства, інформаційний захист. Практична значущість. Сферою застосування результатів дослідження є будь-яка галузь, що сприяє економічному розвитку і функціонуванню держави на належному рівні.
  • Документ
    Становлення та шляхи удосконалення обліку криптовалют
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Ковальова, Тетяна Володимирівна; Ковалева, Татьяна Владимировна; Kovalova, Tetiana Volodimipovna
    Метою дослідження є висвітлення процесу становлення обліку криптовалют та розробка практично значимих пропозицій його покращення. Методика дослідження: для досягнення поставленої мети у роботі були використані загальнонаукові і спеціальні методи і прийоми дослідження: теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу; системного і комплексного підходу; абстрактно-логічний. Результати дослідження: результатом наукового дослідження є теоретичне узагальнення і розробка шляхів удосконалення обліку криптовалют. Поява нових фінансових інструментів стала можливою завдяки поширенню ІТтехнологій та загальній комп’ютеризації. Ці інструменти впливають на фінансові системи окремих країн, на розвиток економіки, сприяють появі нових фінансових інститутів та форм взаємодії між людьми. Такою фінансовою новацією стала криптовалюта. Поява нового продукту на ринку інноваційних технологій зумовило появу і потенційного об’єкту обліку – криптовалют. Бухгалтерський облік, який формує повну і достовірну інформацію про діяльність підприємства, не може стояти осторонь від цього об’єкту. Дослідження точок зору науковців та бухгалтерської спільноти дали можливість нам висловити свою точку зору на це питання і запропонувати варіанти вирішення питань щодо організації обліку криптовалют, зокрема, в частині її продажу. Наукова новизна: полягає в комплексному дослідженні проблем, пов’язаних з обліком криптовалют. Запропоновано ввести в дію нові субрахунки, які забезпечать можливість відображати в обліку криптовалюти за відсутності нормативної бази з цього питання. Практична значущість полягає в тому, що, за відсутності нормативного врегулювання питань обліку криптовалют, указані у роботі пропозиції дадуть змогу практикам покращити стан їх обліку.
  • Документ
    Забезпечення конкурентоспроможності закладу вищої освіти в контексті соціальної відповідальності
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Кирчата, Ірина Миколаївна; Шершенюк, Олена Миколаївна; Кирчатая, Ирина Николаевна; Шершенюк, Елена Николаевна; Kyrchata, Іryna; Shershenyuk, Elena
    Мета – дослідження сутності, визначення концептуального змісту й обґрунтування необхідності впровадження соціальної відповідальності в систему освітньої діяльності як необхідної передумови забезпечення її конкурентної стійкості в глобальному освітньому просторі. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою є основні закони функціонування ринкової економіки, праці провідних вітчизняних і зарубіжних учених-економістів, в яких розглядається соціальна відповідальність у контексті забезпечення конкурентоспроможності закладів вищої освіти через партнерські відносини «освіта-бізнес-суспільство». Використано методи узагальнення та абстрагування; метод аналізу і синтезу. Результати. Соціальна відповідальність в своїй еволюції проходить ряд етапів розвитку та постає інноваційним вектором в діяльності не тільки бізнесу України, але й системи освітнього процесу, зокрема в закладах вищої освіти. Сучасні реалії вимагають посилення інтеграції науки, освіти та інноваційної активності підприємств з метою системного впровадження досягнень науки в промисловість, як вагому складову реального сектору економіки, тим самим активізуючи інноваційну діяльність самих підприємств та підсилюючи значущість вищої школи. Соціальна відповідальність закладу вищої освіти – це додаткові (поза межами освітніх послуг) соціально орієнтовані зобов'язання, що: ґрунтуються на етичних та правових нормах, сприяючи розвитку внутрішнього та зовнішнього середовища; враховують стратегічні інтереси зацікавлених сторін «освіта-бізнес-суспільство», які, зі свого боку, несуть відповідальність за соціально-економічні наслідки власної діяльності. Наукова новизна. В роботі теоретично обґрунтовано доцільність інтеграції соціальної відповідальності в систему вищої освіти, як складової прояву та формування взаємозв’язків зацікавлених сторін («освіта-бізнес-суспільство»). Соціальна відповідальність, виступаючи своєрідним інноваційним вектором розвитку системи вищої освіти, має сприяти набуттю високого рівня не тільки традиційних професійних компетенцій (навчальна і дослідницька компонента), але й інноваційно орієнтованих і особливих підприємницьких здібностей здобувачів освіти. Практична значущість полягає в обґрунтовані концептуальних засад щодо цільової спрямованості соціальної відповідальності закладів вищої освіти, які можуть бути використані для розробки та реалізації конкретних стратегічних заходів, спрямованих на формування стійких конкурентних переваг останнього та використання їх як інструмента забезпечення інноваційного та соціально-економічного розвитку партнерських відносин «освіта-бізнес-суспільство».
  • Документ
    Розробка методичного підходу щодо процесу управління ризиком втрати інноваційних можливостей
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Забашта, Євген Юрійович; Забашта, Евгений Юрьевич; Zabashta, Eugeniy Yurievich
    Мета дослідження полягає в дослідженні розробки методичного підходу щодо процесу управління ризиком втрати інноваційних можливостей. Ризики є елементами результатів виконання будь-яких господарських рішень в силу того, що є основною умовою процесу господарювання. Інноваційна діяльність завжди пов’язана з ризиком, який характеризується впливом певних факторів на результати діяльності, котрі не можна заздалегідь точно розрахувати. Об’єктом дослідження є процес управління ризиком втрати інноваційних можливостей. Постійне посилення конкуренції, нестабільність рівнів попиту і пропозиції, випереджаючі темпи розвитку техніки і технологій, різкі зміни валютних курсів, а також інші негативні фактори, що характерні для сучасної економіки, створюють умови, при яких виникає ризик втрати інноваційних можливостей підприємства реалізовувати інноваційні проекти, що негативно впливає на економічну ефективність інноваційної діяльності. Досліджено, що інноваційна діяльність підприємств має здійснюватися під впливом зовнішнього та внутрішнього середовища, що є не завжди сприятливе по відношенню до нього. Методика дослідження. Теоретичною і методичною основою дослідження стали публікації, монографії та наукові (аналітичні) розробки вчених з проблематики управління ризиками металургійного комплексу, також використані абстрактно-логічний та монографічний методи. Результати дослідження. Підприємства, які впроваджують інновації, можуть стикатися з різними видами ризиків, які зумовлені, перш за все, тимчасовим розривом між впровадженням нововведень і отриманням корисного результату, фінансовими витратами на проведення заходів та ймовірними втратами при впровадженні нововведень. Отже, не виключена можливість нівелювання позитивного результату освоєння інновацій. З огляду на те, що основним джерелом інноваційної діяльності як і раніше залишаються власні кошти підприємств, а інноваційні проекти, як правило, досить ризиковані заходи, тому необхідно формування нових підходів до проблеми управління ризиком втрати інноваційних можливостей шляхом створення карти ризиків та програми їх мінімізації і нейтралізації, використання методики розрахунку ризиків. Особливо це важливо для металургійної промисловості, яка є стратегічно важливою галуззю металургійного комплексу, а тому потребує ґрунтовного дослідження перспектив розвитку, з урахуванням захищеності та можливості протистояти загрозам.
  • Документ
    Транспортна інфраструктура як об’єкт державного регулювання
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Дмитрієва, Оксана Іллівна; Дмитриева, Оксана Ильинична; Dmytriieva, Oksana
    Мета дослідження полягає у встановленні складу та структури об’єкта при державному регулюванні розвитку транспортної інфраструктури. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у науковій роботі були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування – для уточнення сутності транспортної інфраструктури, теоретичних засад та інструментарію державного регулювання розвитку транспортної інфраструктури; системного та комплексного підходу – для визначення складових транспортної інфраструктури. Результати дослідження. У статті проведений аналіз наукової літератури дав змогу автору визначити найбільш комплексну та змістовну дефініцію «транспортна інфраструктура»; досліджено складові транспортної інфраструктури. Визначено основні завдання державного регулювання на транспорті. Встановлено склад і структуру об’єкту при державному регулюванні розвитку транспортної інфраструктури: визначено сутність і зміст транспортної інфраструктури; сформульовано цілі та задачі державного регулювання розвитку транспортної інфраструктури; встановлено взаємозв’язок транспортної інфраструктури як об’єкта державного регулювання та середовища; встановлено характер відносин транспортної інфраструктури як об’єкта державного регулювання та середовища; визначено інформаційне забезпечення зв’язків між об’єктом, суб’єктом і завданнями державного регулювання розвитку транспортної інфраструктури. Запропоновано модель державного регулювання розвитку транспортної інфраструктури. Наукова новизна. Полягає у визначенні складу та структури транспортної інфраструктури. Розроблено модель об’єкту при державному регулюванні розвитку транспортної інфраструктури, яка сформована на основі ідентифікації та розмежування її складових. Практичне значення отриманих результатів. Модель об’єкта при державному регулюванні розвитку транспортної інфраструктури, яка сформована на основі розмежування її складових і визначення основних характеристик, є підґрунтям для упорядкування управлінських процедур і застосування найбільш доцільних та ефективних методів їх реалізації.
  • Документ
    Ідентифікація ризиків будівництва та експлуатації автомобільних доріг
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Деділова, Тетяна Вікторівна; Юрченко, Оксана Вікторівна; Дедилова, Татьяна Викторовна; Юрченко, Оксана Викторовна; Dedilova, Tetiana; Yurchenko, Oksana
    Мета. Метою статі є обґрунтування та розроблення теоретикометодичних засад ідентифікації ризиків будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування на основі побудови їх класифікації за окремими ознаками. Методика дослідження. В роботі використано наступні методи: метод теоретичного узагальнення (для визначення категорії «ідентифікація ризиків будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування»); діалектичний метод (при формулюванні предмету ідентифікації ризиків будівництва та експлуатації автодоріг); системний підхід та агальнонауковий метод аналізу (для розроблення класифікації видів ризиків будівництва та експлуатації автодоріг). Результати. В дослідженні розглянуто актуальні теоретико-методичні питання ідентифікації ризиків будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування. Надано авторське трактування поняттю «ідентифікація ризиків будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування» як процесу визначення ризику за його основною видовою характеристикою та віднесення його до групування у відповідній класифікації. Окремо визначено предмет такої ідентифікації: діяльність виробничих систем в дорожньому будівництві, що є складними динамічними системами, складаються з низки підсистем, можуть входити в надсистеми, а також взаємодіяти з іншими системами та навколишнім середовищем. Розроблено класифікаційну таблицю видів ризиків будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування. Наголошено на необхідності застосування такої класифікації як основи побудови прогнозних моделей ризикменеджменту в дорожньому господарстві. Наукова новизна. Отримав подальший розвиток теоретико-методичний підхід до управління ризиками в дорожньому господарстві шляхом їх ідентифікації при будівництві та експлуатації автомобільних доріг загального користування згідно розподілу за класифікаційними ознаками. Практична значущість. Результати дослідження можуть слугувати основою для розроблення методичних рекомендацій органам державного управління в галузі дорожнього будівництва та розвитку транспортної мережі регіону, суб’єктам Укравтодору, що безпосередньо здійснюють дорожнє виробництво, для оцінювання мовірності настання ризикових подій.
  • Документ
    Створення іміджевої рекламної кампанії для будівельної фірми
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Блага, Вікторія Вікторівна; Благой, Віталій Валерійович; Хорошилова, Ірина Олександрівна; Благая, Виктория Викторовна; Благой, Виталий Валерьевич; Хорошилова, Ирина Александровна; Blaga, Viktoriya; Blagoy, Vitaly; Khoroshilova, Irina
    Мета: дослідити та обґрунтувати можливості проведення іміджевої рекламної кампанії для будівельної фірми. Методика дослідження: метод математичної статистики – для обробки та аналізу вихідних даних, виявлення тенденцій вихідних даних, виявленні тенденцій та закономірностей в зміні показників, що аналізуються, обґрунтування отриманих результатів; аналіз та узагальнення існуючих підходів щодо оцінки ефективності рекламної кампанії. Результати дослідження: визначена концепція проведення рекламної кампанії, перелік інструментів для оцінки її ефективності. Наукова новизна: удосконалені методичні підходи щодо оцінки ефективності рекламної кампанії за рахунок доповнення їх аналітичними функціями в умовах обмеженого бюджету, що дає можливість його перерозподілу на користь найбільш прибуткових рекламних каналів. Практична значущість: визначено та обґрунтовано рекомендації по проведенню рекламної кампанії, що допоможуть залишити конкурентів будівельної фірми на кілька кроків позаду. З цією метою спочатку необхідно докладно вивчити свою цільову аудиторію. Продукція повинна бути з певною «родзинкою». Підприємство, по-перше, використовує безсвинцеву, екологічну технологію, по-друге, випускає вікна з підвищеною звукоізоляцією, тому у цільову аудиторію потрапляють люди з різними порушеннями нервової системи, мешканці великих міст, де населення піддається підвищеному стресу: і вечірній, і ранковий шум проїжджаючих автомобілів. Треба залучити клієнтів, наводячи в рекламному оголошенні плюси своїх пластикових балконних блоків: «Наші вікна збережуть Ваше здоров’я та позбавлять від стресу вулиць» і т.д. Застосування аналітичних функцій в умовах обмеженого бюджету дає можливість його перерозподілу на користь найбільш прибуткових рекламних каналів. При проведенні рекламних кампаній завжди має сенс вибирати показники, які закріплені за кінцевими цілями. В основному це грошові кошти. На результативність рекламної кампанії впливають такі фактори, як якість рекламного каналу, час проведення, утримання та повернення клієнтів за допомогою email-маркетингу, різна маржа на різні товари і послуги та інше.
  • Документ
    Основні методики методології
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Бабайлов, Василь Кузьмич; Левченко, Ярослава Сергіївна; Бабайлов, Василий Кузьмич; Левченко, Ярослава Сергеевна; Babailov, Vasil; Levchenko, Yaroslava
    Дослідження будь-якої сфери діяльності має свої, властиві тільки йому мету і основні методики його досягнення. Так, мета економіки – організація вартості – реалізується за допомогою методик економічного аналізу та синтезу, економіко-математичних моделей і інших. Саме основні методики перетворюють цілі в результати. Однак до сих пір не проведена чітка класифікація основних методик за сферами діяльності (економіці, інженерії, адміністрації, маркетингу, підприємництва, філософії, методології та іншим). Невирішеність даної проблеми ускладнює вибір основних методик в реальній дослідницькій практиці. Особливо актуальною стає організація класу основних методик самої методології, так як саме методологія визначає організацію методик всіх інших сфер діяльності. До того ж роль методології буде тільки зростати. Метою даної публікації і стало визначення класу основних методик методології. Для її досягнення були поставлені задачі: встановлення переліку всіх існуючих на сьогодні методик і їх класів; виключення з цього переліку методик, які не застосовуються для розробки самих методик (основних методик методології); визначення класу основних методик методології; узагальнення отриманих результатів. Методики дослідження: огляд літературних джерел, 2С70, ВЕО, історично-логічного, індукція-дедукція, теорія методу Бабайлова. Результати: доведено, що до класу основних методик методології необхідно відносити ідею; гіпотезу; концепцію; приватну теорію; основну теорію; науку. Наукова новизна: вперше визначено клас основних методик методології. Практична значимість: визначення класу основних методик методології та їх інтерпретація підвищить ефективність методології та методології педагогіки вищої освіти, зокрема.
  • Документ
    Основные субъекты социальной экономики
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020) Бабайлов, Василий Кузьмич; Левченко, Ярослава Сергеевна; Бабайлов, Василь Кузьмич; Левченко, Ярослава Сергіївна; Babailov, Vasil; Levchenko, Yaroslava
    Как следует из современной социально-экономической литературы, содержание социальной экономики включает два основные, но исключительно широкие класса явлений: социальные и экономические. Реально же практический интерес представляют их конкретные проявления в форме субъектов социальной экономики. Но и субъекты социальной экономики реализуются в достаточно большом количестве. Анализ современных исследований и публикаций свидетельствует, что в любые эпохи можно выделить только четыре основные субъекты социальной экономики – это: государство, предприятие, рынок и человек. Проблема определения характера изменения их во времени и характера их взаимодействия до сих пор не решена и потому является актуальной. Целью статьи явилось определение только изменения во времени характера каждого из этих четырёх субъектов социальной экономики. Для её достижения были поставлены задачи: определение изменения во времени соответственно характера государства, предприятия, рынка, человека; обобщение полученных результатов. Определено, что основными субъектами социальной экономики являются Государство, Предприятие, Рынок и Человек, а взаимодействие государства, предприятия, рынка, человека реализуется в разных моделях социальной экономики. Решены два наиболее важные аспекты: определены изменения во времени характера каждого из этих четырёх субъектов социальной экономики; определены изменения во времени характера их взаимодействия. Методики исследования: обзор литературных источников, 2С70, ВЕО, индукциядедукция, теория метода Бабайлова. Результаты: определено изменение во времени характера основных субъектов социальной экономики (государства, предприятия, рынка, человека). Научная новизна: впервые доказан социальноэкономический характер основных субъектов социальной экономики (государства, предприятия, рынка, человека). Практическая значимость: установление социально-экономического характера государства, предприятия, рынка, человека избавит бизнес, менеджмент, предпринимательство от ограниченного (только экономического или только социального) подхода к решению проблем основных субъектов социальной экономики.