Бакалаврські роботи

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 41
  • Документ
    Розробка режимів швидкісного рекристалізаційного відпалу стрічкових заготовок із холоднокатаних сталей
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Кравченко, Микита Дмитрович
    В дипломній роботі виконується дослідження процесу процеси швидкісного рекристалізаційного відпалу та холоднокатаних тонколистових сталей 50, У8. 60С2. Мета роботи – підвищення технологічної пластичності при збереженні міцності холоднокатаних тонколистових сталей 08 кп та забезпечення Завданням даної роботи є відпрацювання оптимальних параметрів нагріву, видержки та умов охолодження для швидкісного рекристалізаційного відпалу тонких стрічкових заготовок для запобігання природного старіння і отримання властивостей, що відповідають вимогам споживача. Методи дослідження – металографічний аналіз, електронна мікроскопія, визначення твердості, випробування механічних властивостей. Експериментально досліджено та визначено оптимальні температурно-тимчасові параметри знеміцнювальної швидкісної термічної обробки холоднокатаного тонколистового прокату сталей 50, 60С2 та У8А. Одержані механічні характеристики відпалених холоднокатаних сталей зі ступенем обтискання ~ 60% задовольняють нормативні вимоги ДСТУ 2834-94 для сталі 50, та ГОСТ 2283-79 для сталей У8А і 60С2. Даний спосіб рекристалізаційного відпалу може бути використаний для підвищення технологічної пластичності готових заготовок з метою зменшення браку при виготовленні виробів способами пластичного деформування.
  • Документ
    Дослідження властивостей ЗТВ зварних з'єднань чавунів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Музика, Елеонора Костянтинівна
    В дипломній роботі виконується дослідження процеси формування щільних і добре оброблюваних зварних з'єднань з конструкційного чавуну. Мета роботи: 1. Провести аналіз зварюваності конструкційних чавунів, застосовуваних зварювальних матеріалів. 2. Розробити методику дослідження. 3. Розробити рекомендації щодо застосування технологічних і металургійних заходів для отримання міцних і добре оброблюваних з'єднань з конструкційних чавунів. В результаті виконаного дослідження розроблений комплекс заходів забезпечення якості з'єднань при дугового зварювання без попереднього підігріву і подальшої термічної обробки. Висока якість зварних з'єднань конструкційних чавунів можливо при виконанні наступних умов: - межа міцності з'єднань при випробуванні на розтяг повинен бути не нижче 80% заданого мінімальної межі міцності зварюваного чавуну; - з'єднання, виконані з жорстким закріпленням елементів або безпосередньо на корпусних деталі, повинні бути непроникними при їх випробуванні гасової пробою або гідравлічним тиском відповідно до призначення виробу; - обробка з'єднань ріжучим інструментом не повинна викликати істотних труднощів.
  • Документ
    Підвищення зносостійкості маловуглецевих сталей наплавленням самофлюсуючими сплавами системи Ni-Cr-Si-B
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Ніношвілі, Олександр Вікторович
    В дипломній роботі виконується дослідження процеси формування структури та біметалів наплавленням самофлюсуючого нікелевого сплаву в поєднанні з ніобієм і бором. Мета роботи – підвищенні триботехнічних низьковуглецевих сталей шляхом створення на поверхні заготовок функціональних захисних шарів з використанням технології електронно-променевого наплавлення порошкових сумішей самофлюсуючого нікелевого сплаву в поєднанні з ніобієм і бором. Показано, що поверхнево зміцнені матеріали, сформовані електронно-променевим наплавленням самофлюсуючими нікелевими сплавами в поєднанні з ніобієм і бором, взятими в різних вагових співвідношеннях, характеризуються значеннями мікротвердості в діапазоні 4 – 9,5 ГПа. Найбільш високий рівень твердості має матеріал, отриманий наплавленням Ni-Cr-Si-B-сплаву в поєднанні з 35% суміші (Nb-B). Встановлено, що формування високоміцних шарів на поверхні зразків низьковуглецевої сталі за технологією ЕЛН супроводжується зниженням їх ударної в'язкості. Наплавлені шари всіх типів руйнуються крихко. Рівень KCV матеріалів з наплавленими шарами в 1,2 – 2 рази нижче в порівнянні з низьковуглецевої сталлю 20. У більшій мірі величина роботи руйнування залежить від товщини зміцнених шарів, ніж від об'ємної частки зміцнюючих часток.
  • Документ
    Поліпшення якості та підвищення продуктивності виробництва згорнуто-паяних трубок зі сталі 08кп
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Дуліч, Дарина Владиславівна
    В дипломній роботі виконується дослідження процесу швидкісного рекристалізаційного відпалу, перестарювання, індукційного паяння сталі 08 кп, призначеної для виготовлення згорнуто-паяних трубок. Мета роботи – покращення технологічних і службових характеристик сталі 08 кп, призначеної для виготовлення згорнутих паяних трубок. Методи дослідження – металографічний аналіз, електронна мікроскопія, визначення механічних властивостей. Встановлені оптимальні параметри двостадійної швидкісної знеміцнювальної термічної обробки - рекристалізаційного відпалу і перестарювання заготовок зі сталі 08кп для згорнуто паяних трубок малого діаметра. Розроблені режими швидкісної термообробки заготовок та короткочасного індукційного паяння трубок з наступним перестарюючим відпуском дозволили отримати найкращий комплекс їх властивостей, який відповідає вимогам споживача і запобігає деформаційному старінню трубок з часом. Рекомендовані технології знеміцнювальної термічної обробки холоднокатаних заготовок для згорнуто-паяних трубок, а також заміна паяння в муфельній печі на індукційне суттєво скорочують термін їх виготовлення, що дозволить об’єднати ці процеси в одну поточну лінію, покращити якість та підвищити продуктивність виготовлення трубок.
  • Документ
    Розробка композитних жаростійких покриттів для деталей газотурбінних двигунів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Юрьєв, Антон Юрійович
    В дипломній роботі виконується дослідження плазмові покриття з підвищенними якісними характеристиками для термонапружених деталей двигунів. Предмет дослідження – розроблення нових жаростійких порошкових матеріалів для нанесення плазмових покриттів на деталі двигунів транспортних засобів. Мета роботи – визначити характеристики порошкового матеріалу жаростійкого плазмового покриття для збільшення міжремонтного ресурсу термонапружених деталей двигунів. Методи дослідження базуються на основних положеннях теорії матеріалознавства про структурний і фазовий склад матеріалів, перетворення при нагріванні та охолодженні. Оцінювання властивостей матеріалів виконували з використанням методів механічних досліджень, металографічного і структурного аналізів. В дипломній роботі був проведений аналіз порошкових матеріалів з метою одержання жаростійких покриттів. Були проведені дослідження і порівняння отриманих властивостей покриття Al2O3*Cr2O3 з властивостями покриття 30% Ni + ZrO2*CaO. Для вибору жаростійкого покриття опиралися на дослідження наступних властивостей: жаростійкість, міцність з’єднання покриття з основним матеріалом; мікротвердість покриттів; пористість. Проведені дослідження показали, що покриття Al2O3*Cr2O3 має кращі властивості у порівнянні з покриттям 30% Ni + ZrO2*CaO. Розроблене жаростійке покриття рекомендоване до впровадження у виробництво на машиноремонтному підприємстві ЦАРЗ (м. Харків).
  • Документ
    Застосування плазмових покриттів для відновлення колінчастих валів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Манаєва, Олександра Ігорівна
    В дипломній роботі виконується дослідження процесу нанесення плазмових покриттів для відновлення колінчастих валів. Предмет дослідження – закономірності формування структури і властивостей плазмових покриттів при нанесенні порошкових матеріалів різного хімічного складу. Мета роботи – визначити характеристики плазмового покриття для відновлення колінчастих валів, застосування якого підвищить зносостійкість цих деталей. Методи дослідження базуються на основних положеннях теорії матеріалознавства про структурний і фазовий склад матеріалів, перетворення при нагріванні та охолодженні. Оцінювання властивостей матеріалів виконували з використанням методів механічних досліджень, металографічного і структурного аналізів. В дипломній роботі був проведений аналіз порошкових матеріалів з метою одержання зносостійких покриттів. Було проведено дослідження наступних порошків: ПГ-СР3, ПН55Т45 і ПР-Н70Х17С4Р4 + 20% ПТ-Ю5Н з підшаром ПТ-Ю5Н. Для вибору зносостійкого покриття опиралися на дослідження наступних властивостей: міцність з’єднання покриття з основним матеріалом; зносостійкість покриттів; твердість покриттів; пористість. Проведені дослідження показали, що для створення зносостійкого покриття пріоритетним є ПР-Н70Х17С4Р4 + 20% ПТ-Ю5Н з підшаром.
  • Документ
    Підвищення якісних характеристик плазмових покриттів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Михайловська, Олена Вікторівна
    В дипломній роботі виконується дослідження зносостійких покриттів на прес-формах, що працюють при високих температурах. Мета роботи – розробка технології отримання плазмових покриттів з високоякісними технічними характеристиками. Методи дослідження базуються на основних положеннях теорії матеріалознавства про структурний і фазовий склад матеріалів, використовувалися способи отримання газотермічних покриттів, методи дослідження мікроструктури та високі характеристики міцності. В дипломній роботі був вибраний оптимальний спосіб отримання покриття – плазмове напилення, як найперспективніший, тому що висока температура плазмового струменя дозволяє формувати покриття практично з будь-якого матеріалу, якщо його можна отримати в рідкому або високопластичному стані. Аналіз матеріалів, проведений в літературному огляді, дозволив вибрати такий сплав на основі Ni – Cr – B – Si типу СНГН та Al2O3. У дипломній роботі були проведені випробування на знос і міцності зчеплення, виконана оцінка характеристик напилених покриттів та визначені мікроструктур. Розробка рекомендована до впровадження у виробництво на машиноремонтному підприємстві ЦАРЗ (м. Харків).
  • Документ
    Підвищення корозійної стійкості труб з ферітно-аустенітної сталі
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Торгунов, Максим Сергійович
    В дипломній роботі виконується дослідження ферітно-аустенітні сталі з підвищенними якісними характеристиками для корозійностійких виробів. Предмет дослідження – підвищення комплексу корозійних властивостей труб з феритно-аустенітних сталей. Мета роботи – вдосконалення структури термічної обробки для підвищення комплексу корозійних властивостей труб з феритно-аустенітних сталей. Оцінювання властивостей матеріалів виконували з використанням методів металографічного і структурного аналізів. Встановлено, що труби з феритно-аустенітних сталей володіють високою міцністю і корозійною стійкістю та за комплексом корозійних властивостей переважають труби з більш коштовних високонікелевих аустенітних хромонікельмолібденових сталей. Експлуатаційні випробування експериментальних труб зі сталі 02Х22Н5АМ3, виготовлених із застосуванням подвійного гартування за розробленим режимом, в апараті з виробництва каустичної соди, показали у 3 рази більш високу корозійну стійкість у порівнянні з використовуваними в цей час трубами зі сталі 08Х18Н10Т.
  • Документ
    Підвищення зносо- і корозійної стійкості гірнічношахтного обладнання
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Уманський, Дмитро Віталійович
    В дипломній роботі виконується дослідження ресурсу роботи гірничошахтного обладнання, а саме зносо- та корозійна стійкість. Під час проведення досліджень було визначено коефіцієнт тертя, проведено хімічний аналіз матеріалу, проведено зносо- та корозійні випробування. Аналіз досвіду експлуатації дорожніх машин показав, що основною причиною виходу з ладу гідродомкратів гірничошахтного устаткування є зношування та корозія робочих поверхонь штоків. Однією з важливих задач є вибір матеріалів пар тертя, що забезпечують підвищення їхнього ресурсу вище досягнутого раніше рівня. Розв'язання її залежить від вимог до властивостей деталей, терміну їхньої служби та надійності з урахуванням вартості матеріалів та їхньої дефіцитності, витрат на виготовлення деталей з вибраного матеріалу та експлуатаційних витрат. У роботі обґрунтовано обрано та експериментально доведено переваги сталі 38Х2МЮА з покриттям TiN як матеріалу для штоків. Сталь 38Х2МЮА з покриттям TiN забезпечує високу корозійну стійкість і знижує зношування, а також значно знижує коефіцієнт тертя порівняно з іншими сталями.
  • Документ
    Дослідження елементного складу сталей методом мас-спектрометрії
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Саввон, Станіслав Олексійович
    В дипломній роботі виконується дослідження методом масспектрометрії елементного складу сталей, які мають широке практичне використання в промисловості. Встановлено деякі відхилення складу зразків сталей, що досліджувались від стандартного. Об'єктом дослідження є сталі 09Х14Н19В2БР (ЭИ695Р), 20Х13Л, 15ХСНД та 12Х17. Мета роботи - дослідити елементний склад сталей, які використовуються на машинобудівному підприємстві, визначити відхилення складу сталей, що досліджувались від ГОСТів та ДСТУ. Методи дослідження - аналіз елементного складу зразків сталей за допомогою масспектрометрії. Рекомендовано враховувати на виробництві результати визначеного елементного складу зразків сталей, що досліджувались.
  • Документ
    Зміцнення полімерних композитних матеріалів в процесі комбінованого 3D-друку способами локального високочастотного імпульсного електромагнітного модифікування
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Тутов, Артем Євгенійович
    В дипломній роботі виконується дослідження міцності полімерних матеріалів з феромагнітними наповнювачами в процесах FDM-друку з локальним модифікуванням високочастотним імпульсним електромагнітним полем. Мета роботи – розроблення способу зміцнення виробів за рахунок локального модифікування високочастотним електромагнітним імпульсним полем полімерних матеріалів з феромагнітними наповнювачами в процесах FDM-друку. Виконаний аналіз досягнутого рівня застосування адитивних технологій підтвердив їх можливості для виробництва деталей. Проведені експериментальні дослідження методів 3D-друку з локальним модифікуванням високочастотними імпульсними електромагнітними полями показали зростання міцності ПКМ на (15 – 20)%, особливо при застосуванні феромагнітних наповнювачів, з яких були сформовані зразки для випробувань. Доведено, що такий спосіб модифікування забезпечує поліпшення властивостей ПКМ з феромагнітним частками незалежно від їх дисперсності. Рішення даної проблеми відкриє можливості для виробництва конструкційних деталей, забезпечить значне підвищення ефективності машинобудівних підприємств.
  • Документ
    Забезпечення бездефектного FDM-друку комбінованим модифікуванням високочастотними електромагнітними полями полімерних матеріалів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Лагода, Олександр Андрійович
    В дипломній роботі виконується дослідження формування умов забезпечення бездефектного комбінованого процесу FDM-друку і неруйнівного контролю якості виробів. Вирішення цієї проблеми розширює можливості застосування цих технологій. Неруйнівні методи контролю також застосовуються для дослідження структури матеріалів і дефектів у виробах з метою вдосконалення технології 3D-друку. Вивчалися комбіновані процеси FDM-друку і модифікування полімерних матеріалів, причини появи дефектів для виробів складної геометричної форми, взаємозв’язок між режимними параметрами процесу пошарового формування і характеристиками якості виробів. Методи дослідження – візуально-вимірювальні і оптичні методи, виконувались дослідження впливу температурного фактору і швидкості екструзії на бездефектність формоутворення, вивчались умови застосування акустичних і електричних методів неруйнівного контролю для поглибленої оцінки адгезійних та когезійних властивостей пошарового укладання матеріалу. Проведені експериментальні дослідження та визначені властивості полімерів дозволили сформулювати основні технічні вимоги до матеріалів в умовах FDM-технології друку, запропонувати новий спосіб комбінованого FDM-друку.
  • Документ
    Підвищення експлуатаційних властивостей чавунних гільз блока циліндрів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Карпенко, Євгеній Сергійович
    В дипломній роботі виконується дослідження деталей циліндро-поршневої групи будівельно-дорожніх машин, яка працює в умовах високих температур і тисків, тертя, зношування, корозійних впливів. Для забезпечення тривалої і надійної роботи гільза циліндрів повинна мати високий рівень експлуатаційних властивостей. В якості матеріалу гільзи обрали сірий чавун, який краще за інших матеріалів задовольняє вимогам в умовах граничного змащування. Виконано дослідження впливу легування, термічної та хіміко-термічної обробки і тонкого поверхневого пластичного деформування на структуру, твердість і зносостійкість сірого чавуну. Запропоновано використовувати чавун, легований нікелем, хромом, міддю, молібденом, ванадієм, титаном, що забезпечує збільшення прогартовуваності і підвищення зносостійкості. Для отримання високого рівня зносостійкості внутрішню поверхню гільзи запропоновано піддавати гартуванню СВЧ і тонкому пластичному деформуванню для зміцнення і створення спеціального мікрорельєфу або низькотемпературній нітроцементації і тонкому пластичному деформуванню відцентровою обробкою.
  • Документ
    Підвищення зносостійкості поршневих кілець з високоміцного чавуну
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Трунов, Ігорь Русланович
    В дипломній роботі виконується дослідження деталей циліндро-поршневої групи будівельно-дорожніх машин. Вивчався вплив обємної термічної обробки, імпульсного лазерного гартування УФ-випромінюванням та паротермічного оксидування на зносостійкість високоміцного чавуну. Метою роботи є підвищення зносостійкості поршневих кілець з високоміцного чавуну комбінованою обробкою, що включає нормалізацію, імпульсне лазерне гартування УФ-випромінюванням та паротермічне оксидування. Методи дослідження  оптична мікроскопія, вимірювання твердості і мікротвердості, випробування на зносостійкість, рентгенівський метод для дослідження фазового складу. Для отримання рівноважної перліто-феритної структури з достатньо високим рівнем твердості компресійні кільця ДВЗ дорожньо-будівельних машин з ВЧКГ піддають нормалізації з міжкритичного інтервалу (МКІ). Поверхневе зміцнення виконують лазерним гартуванням УФ-випромінюванням в поєднанні з паротермічним оксидуванням. Гартування може проводитися малопотужними імпульсними лазерами і не погіршує якість поверхневого шару. Комбінована обробка, що включає нормалізацію з МКІ, лазерне гартування УФ-випромінюванням і паротермічне оксидування підвищує зносостійкість поршневих кілець в 3 рази відносно зносостійкості чавуну після нормалізації з МКІ.
  • Документ
    Вплив мікроструктури вуглецевої інструментальної сталі У12А на повзучість при індентуванні пірамідою Берковича в мікро- та нанодіапазонах
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Ковальчук, Сергій Олександрович
    В дипломній роботі виконується дослідження залежності твердості за Мартенсом від мікроструктури залізо-вуглецевих сплавів. Для подальшого вивчення повзучості - параметру механічних властивостей матеріалів згідно з міжнародним стандартом ISO14577, його залежності від мікроструктури залізо-вуглецевих сплавів присвячена ця робота. Методи дослідження: визначення повзучості при індентуванні пірамідою Берковича сталевого зразку в нано- та мікродіапазонах. За результатами досліджень вперше встановлено кількісну залежність повзучості від мікроструктури залізо-вуглецевих сталей в нано- та мікродіапазонах, що дозволяє значно підвищити достовірність оцінки механічних властивостей деталей машин та механізмів.
  • Документ
    Вплив внутрішніх та зовнішніх факторів на дисперсійне твердіння в аустенітних сталях
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Лопатін, Андрій Віталійович
    В дипломній роботі виконується дослідження впливу технологічних параметрів старіння на структуру і властивості зразків нержавіючої сталі марок 12Х18Н10Т і 08Х18Н10Т. Методи дослідження – механічні дослідження зразків нержавіючої сталі марок 12Х18Н10Т і 08Х18Н10Т в вихідному стані та після різних режимів відпалу на основі аналізу механічних досліджень. Вивчені структурні зміни, які відбуваються в зразках нержавіючої сталі марок 12Х18Н10Т і 08Х18Н10Т в результаті термічного старіння. Встановлено, що старіння негативне відбивається на експлуатаційних властивостях зразків нержавіючої сталі марок 12Х18Н10Т і 08Х18Н10Т. Для зменшення її схильності до міжкристалічної корозії дані такі рекомендації: використання сталі даного класу зі зменшеним вмістом вуглецю (менш 0,02 %); використання високотемпературного нагріву при загартуванні з метою більш повного розчинення карбідів і нітридів; використання для виробів з нержавіючої сталі марок 12Х18Н10Т і 08Х18Н10Т стабілізувального високотемпературного відпалу. Результати досліджень можуть бути використані на виробництві та у науково-дослідних роботах.
  • Документ
    Вплив мікроструктури вуглецевої інструментальної сталі У12А на твердість за Мартенсом в мікро- та нанодіапазонах
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Єгоров, Нікіта Олександрович
    В дипломній роботі виконується дослідження залежності твердості за Мартенсом від мікроструктури залізо-вуглецевих сплавів. Встановлена залежність твердості за Мартенсом інструментальної вуглецевої сталі У12А при її індентуванні пірамідою Берковича в нано- та мікродіапазонах. Показано зміну твердості за Мартенсом при індентуванні пірамідою Берковича вуглецевої інструментальної сталі в нано- та мікродіапазонах. Методи дослідження: визначення твердості Мартенсом. За результатами досліджень вперше встановлено залежність твердості за Мартенсом при індентуванні пірамідою Берковича залізо-вуглецевих сталей в нано- та мікродіапазонах, що дозволяє підвищити достовірність оцінки якості металевої продукції сучасного виробництва.
  • Документ
    Заміна матеріала опори привода коробки передач автотракторної техніки при ремонті
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Даниленко, Олег Сергійович
    В дипломній роботі виконується дослідження впливу термічної та хіміко-термічної обробки на формування структури та експлуатаційних властивостей сталі 18ХГТ при виготовленні корпусу кульової опори привода коробки передач. Мета роботи – науково-обгрунтована заміна матеріалу корпусу кульової опори з ковкого чавуну на сталь 18ХГТ при забезпеченні необхідного рівня експлуатаційних властивостей. Методи дослідження – спектральний хімічний аналіз, оптична мікроскопія, вимірювання твердості, випробування на зносостійкість. Для корпусу кульової опори був обґрунтований вибір економно-легованої сталі 18ХГТ на заміну ковкому чавуну. Для покращення властивостей матеріалу корпусу опори запропоновано проводити цементацію з наступним гартуванням та низьким відпуском. Проведені зносні випробування показали, що заміна ковкого чавуну на сталь 18ХГТ дозволяє підвищити зносостійкість корпусу в 2,9 рази. При цьому знос колодочки збільшився тільки в 1,2 рази. Ці результати підтверджують, що заміна ковкого чавуну на сталь 18ХГТ є обгрунтованою.
  • Документ
    Вплив параметрів термічної обробки на механічні та експлуатаційні властивості середньовуглецевих сталей
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Бондарєв, Роман Дмитрович
    В дипломній роботі виконується визначення впливу параметрів термообробки на твердість, ударну в’язкість і структуру середньовуглецевих сталей марок 40 і 40Х. Методи дослідження – комплекс механічних досліджень зразків сталі марок 40 і 40Х в вихідному стані та після різних режимів термічної обробки. На основі аналізу механічних досліджень вивчено вплив параметрів термообробки на механічні властивості та структуру середньовуглецевих сталей марок 40 і 40Х. Прогнозований розвиток об’єкту дослідження на основі механічних та мікроструктурних досліджень встановлює зв’язок між впливом економним легуванням середньовуглецевої сталі та основними показниками механічних властивостей в діапазоні температур нагрівання.
  • Документ
    Підвищення адгезії полімерних матеріалів модифікуванням високочастотними електромагнітними полями в FDM-технологіях
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021) Окунєв, Микола Денисович
    Виконаний аналіз досягнутого рівня застосування адитивних технологій, можливостей існуючих методів 3D-друку та матеріалів, що можуть бути застосовані для виробництва деталей. Проведені експериментальні дослідження та визначені властивості полімерних матеріалів в процесі FDM-друку та модифікування високочастотним електромагнітним полем для підвищення адгезії полімерних матеріалів до платформи. Встановлено, для досягнення високих показників адгезійної міцності ПКМ доцільно проводити модифікуванням високочастотним електромагнітним полем безпосередньо в процесі 3D-друку АБС-пластиками. При цьому доведено, що такий спосіб модифікування забезпечує поліпшення властивостей ПКМ. Рішення даної проблеми відкриє широкі можливості для виробництва конструкційних деталей, забезпечить значне підвищення ефективності машинобудівних підприємств.